maanantai 22. lokakuuta 2012

Haetaan hyvänmakuista kofeiinia syysväsymykseen

Toimitusjohtaja Svante Hampf toimistonsa ulko-ovella.

Pimenevät illat alkavat taas väsyttää, eikä vuoteesta malttaisi aamulla nousta ennen Rooman Gianicolo-kukkulan keskipäivän laukausta. Pitäisi varmaan huolestua, sillä kello on silloin Suomessa jo yksi. Luomutädit antavat sunnuntaisivuilla ohjeita kynttilänpoltosta, filttiin kääriytymisestä ja kirjojen lukemisesta. Sanon että pah - paras lääke väsymykseen on kunnon annos kofeiinia! Ja illalla kun otat Pastista jäillä, niin johan taas nukuttaa. Kofeiinihimossa astelin Helsingin Punavuoressa sijaitsevaan kahvipaahtimoon Kaffaroasteryyn, jonne löysin hajun perusteella, sillä meneillään oli jokaviikkoinen paahtopäivä.

Kaffaroastery on viisi vuotta sitten perustettu helsinkiläinen kahvipaahtimo. Firman kahveilla on viime vuonna voitettu sekä Barista- että Brewers Cup -Suomenmestaruudet. Toimitusjohtaja Svante Hampf kertoo, että toiminta alkoi popcorn-koneella. Kolme vuotta sitten yritys halusi tulla lähemmäksi asiakkaita ja muutti Korsosta Pursimiehenkadulle. Kahvilan lasiseinän läpi asiakkaat näkevät, miten kahvi paahdetaan.

Nykyinen paahdin on Länsi-Saksassa vuonna 1966 rakennettu Probat-niminen kone, joka paahtaa parikymmentä kiloa papuja kerralla. Koneen ääressä istuu paahtaja Niki Leskinen, joka kehuu vanhaa konetta. ”Se käyttäytyy kuin unelma”, Leskinen sanoo. Paahtoa säädetään kahdella kaasuhanalla - lämpötilan tarkkailuun on lisätty digitaalinen lämpömittari.

Kahvin teollisen paahtamisen keksijänä pidetään amerikkalaista John Arbucklea, joka vuonna 1860 jäähdytti vastapaahdetut pavut nopeasti ja pakkasi ne heti ilmatiiviisiin paketteihin, jolloin aromi saatiin säilymään. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin samaa menetelmää alkoi Suomessa Suomessa hyödyntää Gustav Paulig.

Kaffaroasteryn yläkerran toimisto- ja koulutustiloissa kokeillaan uusia sekoituksia ja suunnitellaan pakkauksia. Hampf saa maistettavakseen kehitteillä olevaa espressoblendiä, jonka pähkinäisyyttä ja hapokkuutta säädetään. ”Kokeillaan nyt vielä, ettei tule liian helposti”, Hampf ohjeistaa.

Yhtenä kiinnostavimmista tämän hetken kahvikaupungeista Hampf pitää Kööpenhaminaa, joka on viime vuosina kerännyt monta kahvialan palkintoa. Parhaat raaka-aineet tulevat hänen mielestään Etiopiasta ja Keniasta. ”Ne ovat intensiivisimpiä, hedelmäisimpiä ja kukkaisimpia.” Etiopiassa kahvihetki ottaa aikansa, sillä kahvia aletaan vasta silloin paahtaa, kun vieraat tulevat.

Helsingin kahviloissa on nykyään laatua laidasta laitaan. Hyvän kahvilan tunnistaa espressokoneesta, jossa on lämmin ja kuiva suodatinkahva, mieluiten kahvimylly, valmiiksi lämpimät kupit ja ammattitaitoinen barista eli espressopohjaisten juomien valmistaja ja tarjoilija.

Svante Hampf esittelee vielä erään tämän hetken trendikkäimmän kahvintekovälineen, Aeropressin, jossa vesi puristetaan lieriön avulla suoraan kuppiin. Kiitän vierailusta ja ostan kotiin Hampfin suosittelemaa etiopialaista Sidamon alueen Guji-kahvia.

Kotiin päästyäni laitan Hampfin ohjeen mukaan keittimeen kuusi grammaa desilitraan vettä. Heti ensimmäisellä siemauksella suutuntuma on hemmotteleva. Kukkaisessa tuoksussa voi aistia marsipaania ja bergamottia. Tunnen persikan ja punaisen viinimarjan. Juoma keskustelee kivasti myös maidolla jatkettuna, vaikka kaikki konossöörit eivät maidon lisäämistä kahviin hyväksykään.

Etiopialainen kahvi kuluu minulla viikossa. Se on ihanaa, mutta menenkö ostamaan sitä lisää? En, sillä palaan arkikahviini, Arvid Nordqvistin Mörkrostiin, jota saa lähikaupasta. Kaffaroasteryn kahvi oli erinomaista, mutta ei niin mullistavaa, että lähtisin vain sitä varten ostosretkelle Rööperiin. Sitä voisi silti ostaa vaikka jouluksi, syntymäpäiväjuhliin tai treffeille.


Musiikit:
Boccherini: Menuetti jousikvintetosta E-duuri. Smithsonian Chamber Players.
D. Lithander: Valssi B-duuri. Tuija Hakkila, fortepiano.
Kansansäv: Taksim ja tanssi. Nedyalko Nedyalkov, kaval, Driss El Maloumi, Dimitri Psonis ja Pedro Estevan.
Mozart: Rondo pianokonsertosta nro 9 Es-duuri ”Jenamy”. Richard Goode ja Orpheus-kamariorkesteri.
Malmstén-Ryynänen: Ei tee mitään elokuvasta SF-paraati. Tauno Palo, Ansa Ikonen ja Dallapé-orkesteri.
Ravel: Finaali baletista Daphnis ja Chloe. Chicagon sinfoniaorkesteri ja -kuoro, joht. Bernard Haitink.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti