perjantai 28. syyskuuta 2012

Vuoden antiikkikauppias aloitti uransa varhain


Arthur Aminoff kädessään rullavahakynttiläteline vuodelta 1831.

Etelä-Helsingin kadut kylpevät auringonvalossa kun lähestyn Merikatua, jolla sijaitsee 1700-luvun hopeaan erikoistunut Galerie Donnerin antiikkiliike. Ruotsin taide- ja antiikkikauppiaiden liitto palkitsi liikkeen helmikuussa Collector’s Awardilla vuoden antiikkiliikkeenä. Omistaja, vapaaherra Arthur Aminoff ottaa minut hyväntuulisena vastaan ja kertoo, miten ihastui hopeaan.

Arthur Aminoff aloitti elämänuransa antiikin parissa jo teini-ikäisenä. Hän kirjoitti julkaisuihin ja sai esineitä yksityiskokoelmista lainaksi museonäyttelyihin. Yksi varhaisin hopeamuisto on lapsuudesta. ”Isoisäni kuoli kun olin kolmevuotias. Hän makasi kuolinvuoteellaan ja hänen vieressään oli - tänään tiedän mikä se oli. Se oli venäläinen Biedermeier-konvehtikulho.” Kulhossa oli Fazerin Kiss Kiss -karamelleja.

Hopeaesineissä Aminoffia on aina viehättänyt ajoituksen tarkkuus. ”Leimat kertovat täsmälleen, milloin ne on tehty. Voidaan mennä 1600-luvulle Suomessa ja todeta että tämä on tehty Oulussa tiettynä vuonna. Montako muuta esinetyyppiä meillä on tällaisia? Huonekaluissa harvoin on vuosilukua. Voi olla jonkun kisällin tai mestarin nimikirjoitus, mutta ei niin täsmällisiä vuosia”, Aminoff sanoo.

Ruotsin taide- ja antiikkikauppiaiden liitto palkitsi liikkeen helmikuussa Collector’s Awardilla vuoden antiikkiliikkeenä. Tuomariston perusteli palkintoa toiminnan kansainvälisellä tasolla ja Aminoffin pitkällä kokemuksella. Oli harvinaista, että ruotsalainen palkinto meni Helsingissä sijaitsevalle liikkeelle. ”Se oli oikein mukavaa. Kilpailu ja kenttä on todella paljon suurempi Ruotsissa kuin Suomessa.” Menestyksestä huolimatta Aminoff ei aio perustaa sivuliikettä Ruotsin puolelle.
 

Musiikit:
Vivaldi: Allegro huilukonsertosta D-duuri. Emmanuel Pahud ja Australian kamariorkesteri, joht. Richard Tognetti.
Mendelssohn: Sanaton laulu nro 1 E-duuri. Alicia de Larrocha.
Haydn: Finaali (Presto) jousikvartetosta ”Pila” Es-duuri op. 33 no 2. Emerson-kvartetti.
Mozart: Allegro moderato käyrätorvikonsertosta nro 4 Es-duuri KV495. Teunis van der Zwart ja Freiburgin barokkiorkesteri, joht. Petra Müllejans.
Ramel-Johansson: Köp inte en zebra. Povel Ramel ja hänen zoologinen orkesterinsa.
Schubert: Allegro sinfoniasta nro 5 B-duuri. San Franciscon sinfoniaorkesteri, joht. Herbert Blomstedt.

1 kommentti: