tiistai 18. syyskuuta 2012

Vierailu meriantiikin huutokaupassaOsmo (V. Kukko 1966).

Pimeinä talvi-iltoina on mukava muistella kesän purjehdus- tai höyrylaivaretkiä. Sitä varten kannattaa hankkia kotiin meriantiikkia tai alusten pienoismalleja. Syyskuun alussa Hagelstamin huutokauppa järjesti kokonaan meriaiheisen huutokaupan - Suomen oloissa ensimmäisen. Kiersin näytössä taidehistorioitsija Tuija Peltomaan kanssa.


Hagelstamin huutokaupan intendentti ja taidehistorioitsija Tuija Peltomaa kertoo, että meriaiheisia huutokauppoja on aiemmin ollut muualla Euroopassa, mutta Suomessa tämä oli laatuaan ensimmäinen - ainakin huutokauppatalon järjestämänä. Keräilypiirit ovat Suomessa olleet pieniä. ”Alan harrastajat ovat toimineet meriantiikkiin keskittyneiden liikkeiden ympärillä. Ehkä siellä on järjestetty jotain pienimuotoisia huutokauppoja”, Peltomaa sanoo.

Idea meriaiheisen huutokaupan järjestämiseen sai alkunsa, kun Peltomaa oli ottamassa myyntiin muuatta taidekokoelmaa. ”Taideteosten ohessa listalla oli paljon karttoja. Heräsi kysymys että jos ottaisimme kartat myös ja lähtisimme niiden ympärille rakentamaan merellistä kokonaisuutta. Kun kuvat kartoista tulivat, huomasin että kuvien joukossa oli muutamia pienoismalleja. Toisessa päässä todettiin, että nekin olisivat myytävissä. Siinä oli pieni pesämuna, jonka ympärille pystyi rakentamaan.”

Syyskuun viidentenä päivänä pidetty huutokauppa oli Hagelstamin mukaan menestys. Kävimme Peltomaan kanssa läpi muutamia tapahtuman esineryhmiä. Kuvien alla Peltomaan kommentit.


Sisävesihöyrylaiva s/s Pohjola (Juha Tähtinen).

 ”Tässä pienoismallissa se on komeassa kunnossa, mutta nykyisin laiva makaa Ruoveden Jäminkipohjassa pikkuhiljaa rappeutumassa ja tuhoutumassa. Se on kuivalla maalla, mutta vähitellen siellä aika ja sää tekevät tehtävänsä.”


Teräsfregatti Grace Harwar.

”Suomen merkittäviä rahtilaivoja. Muihin Euroopan maihin verrattuna Suomessa oli hyvin pitkään purjelaivat rahtikäytössä. Tämä on muun muassa kiertänyt Cap Hornin. Se on legenda kaikkien merenkulkijoiden keskuudessa.”

Katso Youtubesta vanha dokumenttifilmi, jossa Grace Harwar seilaa.Islandia, A. (Abraham) Ortelius 1587-1612.


”Tämä on dokumentti yhdestä pohjoisimmasta ja syrjäisimmästä alueesta sen ajan Euroopassa. Se on myös todistus siitä, millä tavalla tuon ajan ihmiset näkivät maailman. Tämä on sen verran harvinainen, että on kansainvälisestikin katsottuna karttaharvinaisuus.”


Adolf Bock: Purjelaivoja Harmajan majakalla, guassi paperille, sign. 1918 Helsingfors.

”Oli aallokko tai sää millainen tahansa, Adolf Bock hallitsee täydellisesti sekä laivatekniset yksityiskohdat että sen, miten laiva tietynlaisessa aallokossa käyttäytyy.”Sumutorvi (toimiva). Siebe Gorman & Co Ltd. London.

”Hauska sisustuselementti. Jos mekkala kotona alkaa kasvaa lähes sietämättömiin taajuuksiin, niin tällä kun antaa merkin niin varmasti tehoaa.”

Kuuntele kierros meriantiikin parissa tästä.


Musiikit:
Rameau: Tambourins 1-2 sarjasta Les Indes galantes. Le Concert des Nations, joht. Jordi Savall.
Klami: Kehtolaulu. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, joht. Juha Kangas.
D. Scarlatti: Sonaatti A-duuri. David Schrader.
Sibelius: Luonnotar. Camilla Nylund, ja Münchenin radio-orkesteri, joht. Ulf Schirmer.
Törnudd-Johansson-Nortamo: Meripoikatte veis. Luuvartim Boja, joht. Nacke Johansson.
Saint-Saens: Finaalia Urkusinfoniasta. Olivier Latry ja Philadelphian orkesteri, joht. Christoph Eschenbach.

2 kommenttia:

  1. Mitä oli ohjelman alkupuolella noin klo 11.10 soinut kaunis kaihoisa musiikki?

    VastaaPoista
  2. Se oli Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin uudelta "Nostalgia"-levyltä (Alba) Uuno Klamin Kehtolaulu. Liitän blogitekstin loppuun koko musiikkilistan, se on päässyt unohtumaan.

    VastaaPoista