torstai 13. syyskuuta 2012

Gloucesterin herttua vierailee Helsingissä


HRH Prince Richard, Duke of Gloucester. Kuva: Mark Stewart.


Gloucesterin herttua, prinssi Richard saapuu ensi viikolla Helsinkiin puolisonsa herttuatar Birgitten kanssa. Keskiviikkona he tutustuvat Helsingin yliopiston uuteen Kaisa-kirjastoon ja torstaina kaupungintaloon. Arkkitehtikoulutuksen saanut herttua on kiinnostunut muotoilusta, ja vierailu on osa Helsingin designjuhlavuotta. Herttua tunnetaan askeettisista elämäntavoistaan ja chokoholismistaan.


Britannian kuninkaalliseen perheeseen lasketaan kuuluvaksi hallitsijan lapsenlapsista vain poikalasten jälkeläiset. Siitä syystä prinssi Richard on kuningasperheen jäsen, mutta esimerkiksi kuningatar Elizabethin tyttären prinsessa Annen lapset eivät. Richard on vuosina 1910-1936 hallinneen Yrjö V:n pojan prinssi Henryn poika ja siis kuningatar Elizabethin serkku. Isänsä kuoleman jälkeen Richard on ollut vanhin kuningatar Victorian agnaattinen eli mieslinjainen jälkeläinen (vaikka Kentin herttua on iältään vanhempi, mutta hänen isänsä oli Richardin isän pikkuveli).

Herttuapari asuu Lontoossa Kensingtonin palatsin huoneistossa nro 1, joka käsittää lähteestä riippuen 21 tai 35 huonetta. Heidän naapurinsa oli pitkään prinsessa Margaret, joka järjesti residenssissään meluisia juhlia. Herttuaparin elämän kerrotaan olevan lähes päinvastaista. He pitävät matalaa julkista profiilia, vaikka toki osallistuvat kuninkaallisen perheen edustustehtäviin, mutta harvemmin kuin esimerkiksi perimysjärjestyksessä kauempana oleva Kentin herttua. Vuonna 2011 herttuaparin saama tulo oli 175 000 puntaa. Vuokraa he maksavat hoitamalla edustustehtäviä kuningattaren puolesta.

Richard tunnetaan suklaaholistina, jolla on oltava suklaata jatkuvasti tarjolla niin nestemäisessä kuin kiinteässä muodossa. Alkoholia hän ei juo, kahvista tai teestä ei välitä, ja ruokamieltymykset ovat askeettiset. Tanskalaisesta keskiluokasta syntyisin oleva herttuatar Birgitte ei ole palveluskunnan erityissuosiossa, sillä hänen mielialansa kerrotaan vaihtelevan nopeammin kuin kenelläkään muulla kuninkaallisella.

Richardin äiti, vuonna 2004 kuollut prinsessa Alice eli 102-vuotiaaksi (pitkäikäisin jäsen koko kuninkaallisen perheen historiassa). Hänen veljensä prinssi William kuoli lento-onnettomuudessa 1972. Richardin isä prinssi Henry, ”kuninkaallisen perheen laiskoin jäsen” ihmetytti aikalaisiaan: hän nukkui samassa sängyssä vaimonsa kanssa.

Teidän Kuninkaallinen Korkeutenne, tervetuloa Helsinkiin!


HRH Birgitte, Duchesse of Gloucester. Kuva: Mark Stewart.

 Tiedot ovat peräisin Brian Hoeyn kirjoista Not in Front of the Corgis ja Invitation to the Palace sekä Internetistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti