tiistai 28. elokuuta 2012

Kirjoja flanöörille ja muita kesämuistoja

Kirjallisuudentutkija Kaisa Kaakinen suosittelee kirjoja herrasmiehen kesään.

Alkukesästä kysyin vinkkejä hyvistä kesäkirjoista kirjallisuudentutkija Kaisa Kaakiselta. Hän vei minut hurmaavaan kirjakauppaan Berliinin Savignyplatzille ja suositteli kolmea vanhan ajan flanöörille sopivaa teosta. Kesäkirjaksi käy myös raskaslukuinen klassikko.

 
Kirjallisuudentutkija Kaisa Kaakinen valmistelee Berliinissä väitöskirjaa historiallisista analogioista ja vertaamisen poetiikasta. Tapaan hänet Savignyplatzilla sijaitsevassa kirjakaupassa nimeltä Autorenbuchhandlung (Fürst & Iven), jonka vuonna 1976 perusti joukko taiteilijoita, mm. Heinrich Böll ja Günter Grass.

Pienelle kujalle antavassa näyteikkunassa on kauniisti aseteltuja kirjoja ja käärepaperia niiden päällystämiseen.”Näyttää todella tyylikkäältä”, Kaakinen toteaa. Vieressä on kahvila. ”Kiva, koska voi ostaa kirjan ja sitten mennä juomaan kahvit.”

Kirjat, joita Kaakinen suosittelee herrasmiehen kesään, sivuavat jollakin tavalla joutilasta kuljeskelua kaupungin kaduilla, eli flaneerausta, katujen konossöörien elämää. Puvun taskuun mahtuu sopivasti Franz Hesselin Spazieren in Berlin vuodelta 1929, josta on juuri otettu uusintapainos. Kyseessä on oppikirja kävelemisestä Berliinissä, kuvakirja sanoin. ”Flanöörit tunnetaan erityisesti 1800-luvun Pariisista, mutta Walter Benjaminin mukaan Hessel teki Berliinistä flanöörikaupungin. Tarkoitus oli saada ihmiset avaamaan silmänsä kaupungille. Teksti on mielenkiintoista asettaa nyky-Berliiniä vasten.”

Toinen Kaakisen suositus on Peter Weissin Das Gespräch der drei Gehenden (1963), jota suomenruotsalainen Sirius-teatteri esitti kesäkuussa Berliinin kaduilla. ”Alkoi tuntua siltä kuin kaupunki olisi ollut osa näytelmää. Ikään kuin kaikella olisi koreografia”, Kaakinen muistelee esitystä. Kävely on Weissin teoksessa viitteellistä. Äännemaalailun takia Kaakinen suosittelee teosta myös ääneen luettavaksi. Teoksesta löytyy Aarno Peromiehen suomennos vuodelta 1965 nimellä Kolmen kulkijan keskustelu.

Kaakisen kolmas suositus on Dublinissa kävelemisen klassikko, James Joycen Odysseus. Lisähaastetta tulee sen lukemisesta saksaksi, mutta kirja löytyy myös Leevi Lehdon uutena suomennoksena nimellä Ulysses. ”Joyce sanoi halunneensa kirjoittaa kirjan niin että, jos Dublin joskus tuhoutuisi, niin sen pystyisi rekonstruoimaan sen perusteella. Se on ironista, koska teos ei ole mitään realismia.”

Kesäkirja voi Kaakisen mielestä olla hyvinkin vaikeatajuinen. ”Minulle kesäkirja voi olla sellainen, jota haluan lukea mökillä rauhassa.”

Kaisa Kaakisen suositukset.

Kuvia Pyhäniemen kartanon taidekesän avajaisista 29.6.2012. Tilaisuuden pukeutusmiskoodina oli daameilla kesäinen juhla-asu hatulla ja herroilla shaketti tai kesäpuku.

Hienostelua: Herrasmiehen kesämuistoja YLE Radio 1:ssä keskiviikkona 29.8.2012 klo 11.00.
 
Musiikit:
W. F. Bach: Menuetit sinfoniasta F-duuri ”Riitasointusinfonia”. Akademie für alte Musik Berlin, joht. Stephan Mai.
Kreisler-Beethoven: Rondino. Reginald Kell ja Brooks Smith (lev. 1957)
Debussy: Golliwogg-nuken tanssi sarjasta Lasten nurkkaus. Peter Rösel.
Wagner: Lemmenduettoa oopperasta Tristan ja Isolde. René Kollo, Margaret Price ja Brigitte Fassbaender sekä Dresdenin valtionorkesteri, joht. Carlos Kleiber (lev. 1982).
Mark Knopfler: Walk of Life. Dire Straits.
Rautavaara: Suo teoksesta Cantus arcticus. Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Leif Segerstam.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti