keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Olen Kuhmossa hupparimies

Huppari - menestyvän miehen vaate.

Olen viimeisen viikon aikana edennyt ennennäkemättömällä tavalla urallani: minusta on tullut Kuhmon Kamarimusiikin lehdistöpäällikkö. Tuumiskelin syytä tällaiseen raketti-ilmiöön, ja epäilen, että se on huppari. Olen nimittäin festivaalin ”vapaan pukukoodin” takia kulkenut hupullisessa ulkoilupusakassa. Tämä gallialaisilta maantierosvoilta peräisin oleva vaate on monen muunkin menestyneen kulttuurisedän salaisuus.


”Hupparin” alkuperäistä nimeä en edes tiedä. Olisiko hupputakki tai huppupusero? Joka tapauksessa se on vaate, jota kulttuuri- ja mediamaailma rakastaa. Ihme että niitä enää edes on kaupoissa. Tunnettuja urallaan edenneitä hupparimiehiä ovat Arto Nyberg, Aleksi Bardy, Ruben Stiller, Ilkka Malmberg, Ville Blåfield ja Obi-Wan Kenobi. Kulttuuri-ilmastomme ei siedä klassisen tyylikästä pukeutumista. Mies, joka kulkee räätälipuvussa, on älymystölle kauhistus.

Lököttävä huppari on henkisen vetelyyden ja varovaisuuden manifestaatio. Eräällä kulttuuritoimittajien sähköpostilistalla kyseltiin jokin aika sitten haastateltavaa ulkomaiseen tv-sarjaan. Eipä mennyt aikaakaan, kun hupparimiehet alkoivat suitsuttaa jotain populäärimusiikin tekijää, jonka cv:ssä mainittiin koulutukseksi pyhäkoulu. (Ei kai tarvitse sanoa, että mies oli soittanut vinyylilevyjä Flow-festivaalilla?)

Parastahan on, jos kulttuuriohjelmien haastateltavat ovat niin kouluttamattomia, etteivät horjuta setien omaa asemaa. Yliopistosivistykselle ei tarvitse sanoa hyvästejä - sille on sanottu hyvästit jo aikaa sitten. Älkää siis ihmetelkö, että kulttuurijutut ovat täynnä älämölömusiikkia, potkupalloa - ja huppareita.

Huppua ei muuten ole tarkoitus pitää pään päällä, ellei ole ryöstämässä hopealiikettä. Niskalla roikkuva huppu kertoo, että mies on rohkeasti paljastanut itsensä ja on valmis luomaan uutta populäärimusiikkia. Mahdollisuus verhoutua äkkiä huppuun kuvastaa miehen herkkyyttä ja valmiutta kääntyä sisäänpäin. Huppari otetaan pois kun pelataan potkupalloa.

Historian tunnettu hupparimies oli Robin Hood. Hän kuitenkin varasti rikkailta ja antoi köyhille - nykyajan hupparimiehet toimivat päinvastoin.

Hupparit ovat vallanneet kaikki elämänalat. Huppari on uusi tumma puku.

Mutta ei siitä Kuhmossa ole apua, sillä muistin juuri että päällikkönimityksestä oli sovittu jo ennen kuin pukeuduin huppariin. Ei täällä silti ihan miten tahansa saa pukeutua. Eräs kulttuurisetä kirjoitti, miten Kuhmossa on helppoa kun ei tarvitse välittää pukeutumisesta. Se on väärää tietoa. Jos pukeutuisin täällä frakkiin, minua osoiteltaisiin sormella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti