maanantai 16. heinäkuuta 2012

Kamarimusiikki hurmaa Kuhmossa

Pianisti Sanna Iljin esiintyy Kuhmon Kamarimusiikissa.

Terveiset Kuhmosta, jossa sunnuntaina alkoi jokavuotinen Kuhmon Kamarimusiikkifestivaali, Kuhmo Chamber Music Festival. Olen soluttautunut festivaalin työntekijäjoukkoon, josta käsin on mahdollisuus tutustua mukaviin ihmisiin ja päästä ilmaiseksi konsertteihin. Pukukoodia ei tällä festivaalilla ole, joten olen jättänyt jopa arkiklubitakin kotiin.

Sunnuntai-illan (15.7.2012) avajaiskonsertissa ei olisi voinut uskoa, että kyseessä on kamarimusiikkifestivaali. Bachin kantaatin nro 56 jälkeen kuultiin legendaarisen Eric Ericson -kamarikuoron esityksiä. Erityisen vaikutuksen tekivät Gustav Holstin kuorohymnit Rig Vedasta, ja ylimääräinen, ihana Sommarpsalm En vänlig grönskas rika dräkt.

Sama laulun juhla jatkui maanantai-iltana, jolloin kuultiin Marius Constantin vuonna 1981 tekemä uudelleensovitus Bizet’n Carmenista, Carmenin tragedia. Etevään solistikvartettiin kuuluivat Jeni Packalen, mezzosopraano, Shikego Hata, sopraano, Pascal Marin, tenori, ja Jaakko Kortekangas, baritoni. Dalia Stasevska piti esityksen kasassa tarkalla johtamistyylillään.

Maanantain lehdistötilaisuudessa festivaalin taiteelliselta johtajalta Vladimir Mendelssohnilta kysyttiin, miksi festivaalilla on niin paljon ohjelmistoa, jota ei voi kutsua kamarimusiikiksi. Mendelssohn vastasi, että hän mielellään laajentaa tarjontaa kamarimusiikin viereisiin lajeihin. Ydinasia, tai ”sydämen sydän”, kuten Mendelssohn kuvaili, on edelleen kamarimusiikki. Tarjonnan laajentaminen on perusteltua, sillä kamarimusiikin klassikoihin lukeutuu hänen laskujensa mukaan kahdeksasta sadasta kahteen tuhanteen teosta, ja ne ovat yli 40 vuotta kestäneellä festivaalilla jo moneen kertaan kaluttua tavaraa.

Ihania klassikoita on silti tämänkin vuoden festivaalilla tulossa. Odotan erityisesti Mendelssohnin Es-duuri-oktettoa tiistaina - ja sitä miten Elina Vähälä hyppää Storioni-trion sairastuneen viulistin saappaisiin ja soittaa kokoonpanon kanssa Mendelssohnin pianotrion nro 1 d-molli. Heti keskiviikkoaamuna Meta4 soittaa Haydnin Keisari-kvarteton, iltapäivällä Valeria Resjan on pianistina Brahmsin pianokvartetossa nro 1 g-molli, ja Nataša Kudritskaja Schumannin pianokvintetossa Es-duuri! Ai niin, Hagai Shaham soittaa siinä viulua.

Kuhmo tarjoaa jotain sekä klassikkojen että yllätysten ystäville. Oli miellyttävää tavata baritoni Jaakko Kortekangasta Kuhmo-talon edustalla. Hän antoi lyhyessä ajassa oppitunnin lempilajistaan ”pesäpallosta”, jota hän on torstaina menossa katsomaan Sotkamoon. Lajissa on kuulemma alueellisia eroja sen mukaan, mistä päin Suomea joukkue tulee.

Kylillä olen tavannut myös pianisti Roope Gröndahlin, joka iloisesti ilmoitti, ettei aio lomailla lainkaan tänä kesänä. Monia radiolaisia on myös paikalla, kuten viulistit Emma Vähälä ja Petri Aarnio. Meta4:n jäsenten, Antti Tikkasen ja Minna Pensolan pieni Vilma-tytär oli sunnuntain päivänsäde. Kun kysyin Tikkaselta onko heillä tänä vuonna paljon töitä, Vilma huusi väliin tomerasti ”ei, ei, ei!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti