maanantai 25. kesäkuuta 2012

Kävelyllä Mendelssohn-juhlapäivänä

Mendelssohn-talon sisäänkäynti.

Suomalaislehdet ovat taas vaivanneet yhä harvalukuisemmaksi käyvää lukijakuntaansa ”kesäuutisilla”. Sunnuntai-iltana noin klo 22 saatiin lukea, että liikenne maanteillä on rauhoittumassa (ajatella!) Tällaisten uutisten aiheuttamaa tyhjyyden tunnetta voi torjua havainnoimalla liikennettä maanteiden ulkopuolella. Itse vierailin juutalaisfilosofi Moses Mendelssohnin (1729-1786) jälkeläisten kokoontumisessa Berliinissä. Tapahtuman ohjelmaan kuului musiikkitieteellinen kongressi, George Taborin ohjaaman Lessingin näytelmän Die Juden esitys, Häät!-näyttelyn avajaiset sekä taiteilija Micha Ullmanin Mendelssohn-muistomerkkihankkeen julkistus. Kävin myös katsomassa, miltä Mendelssohnien asuttamat kadut nykyään Berliinissä näyttävät.


Mendelssohn 250 -juhlavuotta vietetään sen johdosta, että filosofi ja silkkitehtailija Moses Mendelssohn avioitui kesäkuun 22. päivä 1762 hampurilaisen kauppiaantyttären Fromet Gugenheimin kanssa. Pariskunta jälkeläisineen muodostavat saksanjuutalaiseen historiaan sukupolvien ajan vaikuttaneen linjan pankkiireja, taiteilijoita ja oppineita.

Mendelssohn-aiheisen kävelyn voi aloittaa luontevasti Gendarmenmarktia halkovalta Jägerstrasselta, jonka kortteleissa suku yli sadan vuoden ajan vaikutti. Matkailijan kannalta antoisa kohde on talo nro 51, Mendelssohn & Co. -pankin vanha pääkonttori, jossa on avoinna Mendelssohn-pysyväisnäyttely. Vaikka natsit vuonna 1939 lopettivat Mendelssohnien pankin, ovat Gendarmenmarktin korttelit edelleenkin suuren rahan kyllästämiä. Loistohotellilta toiselle kävellessä voi poiketa kalliisiin ravintoloihin tai ostaa uuden Bentleyn. Döner-kioskeja tai kirpputoreja on turha etsiä.


Mendelssohn & Co. -pankin vanha talo
osoitteessa Jägerstrasse 51.


Mendelssohn-suvun merkittävin musiikkivaikuttaja Felix Mendelssohn eli varhaisnuoruutensa nykyisen Hackescher Marktin S-Bahn-aseman kyljessä. Osoitteessa Neue Promenade 7 sijaitsi Abraham Mendelssohnin perheen kotitalo vuodesta 1819 vuoteen 1825. Paikka on merkittävä, koska siellä alkoivat suositut Sonntagsmusik-tilaisuudet, joissa Abrahamin lapset Felix ja Fanny esittelivät taitojaan sekä soittajina että säveltäjinä. Felixin isä Abraham Mendelssohn oli Moseksen poika, ja hänen kerrotaan sanoneen, että ”aluksi olin kuuluisan miehen poika, ja nyt olen kuuluisan pojan isä”. Nykyisen talon nro 7 alakerrassa toimii intialainen ravintola ja cocktail-baari. Junaradan vierustalla on autiota.

Felix Mendelssohnin lapsuudenkatu.

Moses ja Fromet Mendelssohnin perheen kotitalo sijaitsi osoitteessa Spandauer Strasse 68, jossa he asuivat aina vuoteen 1786 asti. Taloa asuttivat myös monet kirjailijat, kuten Gotthold Efraim Lessing, sekä kustantaja Friedrich Nicolai, joiden kanssa Mendelssohn kehitteli tekstejään. Moseksen poika Joseph perusti taloon kaupan - maineikkaan pankin edeltäjän.

Nykyään talon paikalla, Spandauer Strassen ja Karl-Liebknecht-Strassen kulmassa, on pusikkoa, penkkejä ja kuljeskelijoita. Tulevina vuosina paikalle nousee israelilaisen taiteilijan Micha Ullmanin suunnittelema muistomerkki, jonka materiaalina käytetään kiillotettua laavakiveä.


Moses ja Fromet Mendelssohnin kotitalon paikka.


Mendelssohnien sukuun liittyy myös Berliinin Singakademie, jonka kuorossa monet suvun jäsenistä lauloivat. Singakademien johtaja Carl Zelter toimi Felixin ja Fannyn opettajana, ja Felix johti akatemiassa Bachin Matteus-passion merkittävän uudelleenesityksen. Singakademien vanha talo osoitteessa Am Festungsgraben 2 on nykyään osa Maxim-Gorki-teatteria, mutta sen omistuksesta on kiistelty pitkään.

Tärkeä musiikkiosoite.

Berliinissä on myös U2-metrolinjan asema nimeltä Mendelssohn-Bartholdy-Park, mutta sillä ei ole tekemistä Mendelssohnien talojen tai elämänvaiheiden kanssa. Asema sai nimensä vuonna 1961-1967 rakennetun puiston mukaan. Mendelssohn-seura hankki Felix Mendelssohnin rintapatsaan Hallesches Uferin puoleiselle uloskäynnille vuonna 2000.

Eikä pidä unohtaa Staatsbibliothekiä (Potsdamer Strasse 33), jonka pysyvässä näyttelyhuoneessa voi käydä katsomassa perheenjäsenten muotokuvia ja näytteitä käsikirjoituskokoelmista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti