perjantai 4. toukokuuta 2012

Kuningatar Elisabet II hallitsee tyylillä


Iltalukemistani on viime päivinä ollut Brian Hoeyn mainio At Home with the Queen, johon kannattaa tutustua vaikkapa vain sen tähden, että meneillään on Diamond Jubilee, Britannian kuningattaren Elizabeth II:n 60-vuotisen vallassaolon juhlavuosi. Kirjasta selviää kiinnostavia yksityiskohtia kuningattaren arjesta, mm. se, että kylpyvesi on aamuisin viileämpää kuin iltaisin.

Britanniassa sovereign, kuningatar Elisabet II, hallitsee tyylillä. Hän on viileä kuninkaallinen, joka näyttää tunteensa lähinnä koirilleen ja hevosilleen. Suhteet paveluskuntaan ovat asiallisen etäiset. Haastatteluita ei myönnetä. Puolisonsa Philipin kanssa Elisabet keskustelee ranskaksi, kun ei halua palvelijoiden ymmärtävän. (Prinssi Charles yritti samaa Dianan kanssa, mutta se ei onnistunut, sillä Diana ei ymmärtänyt sanaakaan ranskaa.)

Aamu Buckinghamin palatsissa noudattaa tiettyjä rutiineja. Puoli kahdeksalta miespalvelija nro 1 tuo alakerran keittiöstä aamiaisen ensimmäiseen kerrokseen ja antaa sen toiselle palvelijalle. Ruoat asetellaan ikkunan ääreen sivupöydälle, josta kuningatar itse tekee paahtoleipänsä. Palvelijat poistuvat ja jättävät pariskunnan kahdestaan. Prinssipuoliso syö keksejä teen kanssa. BBC Radio 4 on päällä, samoin televisio, mutta siitä on ääni pantu pois. Aamulukemiseksi maistuu raviuutiset sisältävä Racing Post.

Seuraa kylpy, jonka vesi aamuisin on viileämpää kuin iltaisin. Ja kuten aina kello yhdeksän, emännän oma säkkipillinsoittaja Derek Potter soittaa ikkunan alla viidentoista minuutin ajan skottilaisia sävelmiä.

Kolme pukijaa laittaa Elisabetin valmiiksi. Pääpukija Angela Kelly on yksi harvoista, joka saa nähdä kuningattaren alusvaatteissa. Yhdeltätoista kuningatar saapuu palatsin valtiosaliin turkoosissa päiväpuvussa seuranaan Lord Chamberlain, Master of the Household, muutama upseeri ja sihteeri. Jaettavana on arvomerkkejä Bathin, Pyhän Mikaelin, Pyhän Yrjön ja Brittiläisen imperiumin ritarikunnista sekä hopeinen Viktorian mitali, pari poliisimitalia, palokuntamitali ja vapaaehtoistyön mitali.

Sitten tapahtuu jotain yllättävää: Kunniamerkkejä kannatteleva avustaja pyörtyy, ja tarkasti järjestykseen asetellut merkit menevät sekaisin. Kuningatar ei anna sattumuksen häiritä. ”Laittakaa merkit mihin tahansa järjestykseen. Annan heille jonkun niistä, ja voitte selvittää oikeat merkit jälkeenpäin”, kuningatar neuvoo. Tilaisuus jatkuu kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Klo 15 palatsissa on nautittu lounas, ja matka Windsorin linnaan viikonlopun viettoon alkaa. Jokainen palvelija on asettanut pakatun matkalaukun huoneensa oven viereen. Kun retkue saapuu Windsoriin, laukut odottavat perillä valmiina.

Palvelijat kattavat piknikin nurmelle ja asettuvat sopivan välimatkan päähän. Kuningatar kaataa teen kuppeihin, mikä on paahtoleipien teon ohella ainoa taloustyö jonka hän osaa. Yksikään kuninkaallisen perheen jäsenistä ei koskaan pyydä kupillista teetä tai kahvia. Niiden nauttimiseen on tietyt kellonajat, eivätkä he koskaan syö tai juo ruoka-aikojen ulkopuolella.

Elisabet tarttuu lasiin, jossa on hiilihapotonta Malvernia. Jääpalat ovat pyöreitä, jotta niistä lähtevä ääni olisi pehmeämpi. Sen jälkeen hän tekee ristikon (ilman sanakirjaa), ajaa maastoautolla talleille (ilman turvavyötä) ja lähtee ratsastamaan (ilman kypärää).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti