tiistai 22. toukokuuta 2012

Ihastuin oolong-teehen


Oolong-teelehtiä kannussa.

En ole koskaan ollut erityinen teen ystävä. Toukokuun innoittamana päätin kuitenkin lähteä tutustumaan eräisiin huippulaatuihin. Hyvä vuodenaika teen nauttimiseen on juuri nyt, kun uusi sato Taiwanilta ja Kiinasta on saapunut. Kävin maistiaisilla Eerikinkadulla sijaitsevassa Théhuone-liikkeessä.


Kun astun teekauppaan, en ole uskoa nenääni. Mikä kukkea, kostea, herkullinen ja pumpulinen tuoksu sieltä tulvahtaakaan. Ja kaikki tämä tulee teestä! Tiskin takana minua tervehtii ystävällinen Nina Lindgren, kaupan perustaja ja armoitettu teenkeittäjä. Hänen keittopisteensä muistuttaa kemianluokkaa lasikannuineen ja lämpömittareineen.


Nina Lindgren tiskinsä takana.

Nina Lindgren antaa minun maistaa monta erilaista laatua. Aloitamme valkoisesta teestä, joka nimensä mukaisesti on väriltään lähes läpinäkyvää. Tee maistuu minusta sopivan karvaalta. Sitten siirrymme vihreään Longjing-teehen, jossa on jo enemmän puunkuorta. Erotan siitä ainakin tiikkiä.

Suosikikseni nousee laatu nimeltä "oolong". Sen Lindgren valmistaa hyvin kuumaan veteen. Oolongin nuput huuhdotaan aluksi nopeasti kaatamalla niiden läpi siivilässä keitinvettä. Sitten teetä haudutetaan 2-3 minuuttia. Juoman annetaan jäähtyä laakeassa kupissa. Maku on kermainen, jopa lihainen. Jälkituntumana suuhun muodostuu hedelmäinen rengas - se muistuttaa kypsää mangoa tai papaijaa.

Lopetamme maistelun intensiiviseen Darjeelingiin, joka tulee valmistaa lähes kiehuvan kuumaan veteen.


Théhuoneen vedenkeittimessä on vaihtoehdot eri lämpötiloille.Teestä puhuminen muistuttaa viininmaistelua, sillä teessäkin tärkeää ovat alue ja maaperä. On myös vanhetettuja teitä, kuten eräät oolongit, mutta tunnetuin vanha teelaatu on ”puer”. Ne ovat kiekon tai kakun muotoon puristettua tavaraa, joista saa irti varsin lantaisia aromeita. Puer voi olla myös hyvä sijoituskohde, sillä sen arvo nousee vuosien mittaan.


Erilaisia puer-tee-pakkauksia.

Mutta mikä teelaatu korvaisi aterian päätteeksi nautittavan espresson? Lindgrenin mielestä se riippuu siitä mitä on syöty. ”Jos on ollut jotain voimakasta, se voisi olla puer-teetä. Jos on jotain aasialaista nautittu, niin siihen voisi mielellään ajatella jotain kevyempää. Ehkä vihreää teetä tai minttuteetä. Oolong voi myös olla täydellinen”, Lindgren luettelee.

Tee sopii myös erinomaisesti treffijuomaksi. Lindgren suosittelee treffeille trooppiselta tuoksuvaa sekoitetta, jossa on vihreätä ja valkoista teetä, kiwi-hedelmää, vadelmaa ja granaattiomenaa.

Olo lukuisten teekupillisten jälkeen on kohottunut ja pirteä. Tähän harrastukseen voi jäädä koukkuun.

Kuuntele Hienostelua-ohjelma teenmaistelusta YLE Radio 1:ssä keskiviikkona 23.5.2012 klo 11.00.


Kuuntele ohjelma tästä.Musiikit:

J.S. Bach: Schlendrianin aaria Kahvikantaatista. Klaus Mertens ja Amsterdamin barokkiorkesteri, joht. Ton Koopman.
Debussy: Syrinx. Peter-Lukas Graf.
Coincy: Lumoava rakkaus. The Harp Consort, joht. Andrew Lawrence-King.
Saint-Saëns: Johdanto ja Rondo capriccioso. Sarah Chang, viulu, ja Philadelphian orkesteri, joht. Wolfgang Sawallisch.
Youmans-Caesar: Tea for Two. Doris Day.
R. Strauss: Finaali teoksesta Sinfonia domestica. Baijerin radion sinfoniaorkesteri, joht. Lorin Maazel.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti