sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Kesän paras treffiviini on samppanja


Pol Roger: Cuvée Sir Winston Churchill 1999.

Kävin Helsingin Viiniexpossa etsimässä hyviä viinejä kesäjuhlia varten. Lämpimien päivien punaviiniksi sopii jäähdytettynä tarjoiltava Pinot noir ja piknikin kruunaa Eiswein. Treffiviiniksi paras valinta on samppanja.Viiniexpossa asiantuntija-apua tarjoaa Veli-Antti Koivuranta, joka suosittelee kesän punaviiniksi sellaisia laatuja, joita voi tarjota hieman viilennettynä. Niitä ovat esimerkiksi Pinot noir -rypäleestä tehdyt viinit. ”Voisi ajatella, että kun kesällä viinejä nautitaan ulkoilmassa, niin punaviini jossa tarjoilulämpötila on lähempänä kuuttatoista, voisi kohdata maistajan paremmin”, Koivuranta sanoo.

Treffiviiniksi paras valinta on Pol Rogerin Winston Churchill -samppanja vuodelta 1999. Makuelämys on uskomattoman hieno. ”Tässä on kaikki elementit todella hyvässä tasapainossa”, Koivuranta sanoo. ”Viini on suhteellisen nuori ja raikas edelleen, vaikka ikää on jo 13 vuotta. Kysymys on erittäin laadukkaasta samppanjasta.”

Kyselemme Pol Rogerin edustajalta juoman sopivuudesta treffitilanteisiin. ”Tämä sopii näteille tytöille, mutta sellaisille, joilla on hieman kokemusta”, hän toteaa.

Churchill-samppanja oli vuosi sitten Britannian kuninkaallisten häiden juoma magnum-kokoisena. ”Sanotaan, että magnum-pullo on hyvä koko kahdelle, kun toinen ei juo”, Pol Rogerin edustaja vitsailee. Samppanja sai nimensä kuuluisalta nautiskelijalta. ”Winston Churchill oli Pol Rogerin vuosikertasamppanjoiden suuri ystävä. Hän jopa antoi ravihevoselleen nimeksi Pol Roger. Churchillin kuoleman jälkeen etiketteihin painettiin musta surureunus. Kymmenen vuoden kuluttua perheeltä kysyttiin lupa nimikkosamppanjan valmistamiseen.”

Jos treffiseuraa on hankala löytää, niin ei hätää, sillä Winston Churchill kestää säilytystä oikein hyvin vielä ainakin kymmenen vuotta.

Muut ohjelmassa esitellyt viinit ja Veli-Antti Koivurannan kommentit:


Cono Surin Pinot Noir 20 Barrels: ”Helposti lähestyttävä. Viinin hapokkuutta on pehmennetty tammella. Löytyy kevyttä tanniinisuutta. Makeita punaisia ja tummia marjoja aika runsaasti. Ideaali tarjoilulämpötila olisi lähellä kuuttatoista. Uskon että sopii moneen suuhun.”
Bründlmayerin Brut Rosé -kuohuviini: ”Lohenpunainen väri, oikein hyvä vaahto. Tuoksussa makean omenan ominaisuuksia. Valkoiset kukat täydentävät kokonaisuutta. Hedelmä-happorakenne on suhteellisen hyvin kohdallaan.”
Esterházyn Haydn: ”Viinissä on käytetty yllättävän runsaasti tammea. Merlot on saanut kielteistä palautetta siitä, että on turhan mehumainen. Tämä on kuitenkin suhteellisen paksu ja pureksittava. Vaatii viileämpää tarjoilulämpötilaa.”


Eiswein, jonka viinirypäleet on poimittu jäätyneinä: ”Tämä voisi olla kruunu koko illalliselle tai piknikille jopa jälkiruoan jälkeen. Aprikoosin, hunajan ja appelsiinin ominaisuudet tulevat aika vahvasti esiin.”

Veli-Antti Koivuranta on haastateltavana Hienostelua-ohjelmassa Yle Radio 1:ssä keskiviikkona 25.4.2012 klo 11.00. Sen jälkeen ohjelma on kuunneltavana YLE Areenassa 30 vuorokauden ajan.

Musiikit:
Gautier de Coincy: Esforcier m'estuet ma vois. The Harp Consort.
Kaski: Preludi Ges-duuri. Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Leif Segerstam.
Britten: Tivoli sarjasta Lomapäiväkirja. Dejan Lazic.
Schubert: Finaali oktetosta F-duuri. Music from Aston Magna.
Dello-Ramel: Piknik-laulu. Povel Ramel.
Sibelius: Finaali sinfoniasta nro 3 C-duuri. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo.

1 kommentti: