perjantai 23. maaliskuuta 2012

Oikaisu värien myrkyllisyyttä koskeviin tietoihin

Prinssi Eugen maalaa. Balingsta 1891.

YLE Radio 1:n Hienostelua-ohjelmassa 21.3.2012 esitettiin virheellistä tietoa taidemaalareiden käyttämien värien myrkyllisyydestä. Kuvataiteilija Inari Krohn lähestyi toimitusta asiaa koskevalla kirjeellä, joka tässä hänen luvallaan julkaistaan.


"Janne Koskisen Hienostelua-ohjelmassa 21. 3.2012 Berndt Arell esitti, että sinkkivalkoinen on erittäin myrkyllinen väriaine.  Tämä ei pidä paikkaansa. Sinkkivalkoinen on täysin myrkytön pigmentti, jota käytetään paitsi öljyväri- ja temperamaalauksessa myös maalausten pohjustuksissa jauheena, joka sekoitetaan pellavaöljyvernissaan ja liituun. Tämän tietää jokainen, joka on ollut vähääkään tekemisissä maalaustaiteen kanssa. Asian voi tarkistaa konservaattori Veikko Kiljusen erinomaisesta kirjasta Taidemaalarin materiaalioppi."

"Sinkkivalkoinen otettiin maalaustaiteessa käyttöön 1800-luvun keskivaiheilla. Sitä ennen käytettiin todella myrkyllistä lyijyvalkoista, myös Kremsinvalkoisena tunnettua, joka oli käytössä jo ennen keskiaikaa. Philip Ballin kirjan 'Kirkas maa' (suomentanut Kimmo Pietiläinen, Terra Cognita) mukaan 'Lyijysuikaleita pantiin saviastioihin, joissa oli erillinen osasto etikalle. Astioita pinottiin suljettuun koppiin eläinlannan kanssa. Haihtuva etikka muutti lyijyn asetaatiksi samalla kun palavasta lannasta tuleva hiilioksidi yhtyi veden kanssa hiilihapoksi. Happo käynnisti lyijyasetaatin muuttumisen lyijykarbonaatiksi.' Valkoista pigmenttiä muodostui tällä tavalla. Arell on sekoittanut nämä kaksi valkoista. Sideaineena ei koskaan ole käytetty mitään 'rypsiöljyä' vaan pellavaöljyä.

"On vahinko, jos täysin vaaraton ja käyttökelpoinen väri leimataan radio-ohjelmassa myrkylliseksi. Joku voi jopa säikähtää ja heittää hyvät värituubit roskiin!

 
Samalla kiitos mainioista ohjelmista.

Parhain terveisin

Inari Krohn

1 kommentti:

  1. Sinkkivalkoinen on myrkyllistä. Laitampa linkin käyttöturvallisuus tiedotteeseen . http://www.kirjovarit.fi/data/ktt_sinkkivalkoinen.PDF

    VastaaPoista