tiistai 6. maaliskuuta 2012

Miten tilata kihlasormus?

Kultaseppämestari Pekka Kulmala ateljeessaan.

Avioliiton kahleita kannattaa vältellä viimeiseen asti, mutta jossain vaiheessa herrasmiehen elämää voi tulla hetki, että pitää nöyrtyä tunteidensa edessä. Monelle on kosintaseremoniasta kertynyt jo useampia kokemuksia, mutta ensikertalaisia silmällä pitäen lähdin kyselemään neuvoa vuoden kultasepäksi valitulta Pekka Kulmalalta. Hänen mielestään myös naiselle voi antaa päätösvaltaa vihkisormusta tilattaessa.


Kultaseppämestari Pekka Kulmala ottaa asiakkaan vastaan tyylikkäässä ateljeessaan Helsingin Kapteeninkadulla. Hermostuneelle kihlasormuksen ostajalle hänen olemuksensa tarjoaa tilanteen vaatimaa rauhallisuutta.

”Jos herrasmies tulee kihlasormusta tilaamaan, niin ei siihen paljon tarvitse ennakkovalmisteluja tehdä. Tulee paikalle ja kertoo oman näkemyksensä kosinnan kohteesta. Sen jälkeen me kyllä lähdemme esittelemään, kertomaan ja antamaan vaihtoehtoja”, Kulmala kertoo.

”Asiakas on kuitenkin se, joka tuntee mahdollisen tulevan vaimonsa. Hän pystyy kertomaan minkälainen hänen tyylinsä on. Ehkä on joskus kuljettu jonkun liikkeen ikkunan ohi ja katseltu ja kuunneltu mistä tyttöystävä tykkää tai ei tykkää.”


Aluksi Kulmala kyselee asiakkaaltaan, minkälaisia koruja tyttöystävä tavallisesti käyttää. Sitten lähdetään valitsemaan materiaaleja.

”Ehkä liian erikoista ei kannata lähteä hankkimaan. Timantille ei löydy voittajaa kihla- ja vihkisormusten jalokivissä. Se on ehdottomasti yleisin mutta myös turvallisin valinta. Sen jälkeen voisi lähteä miettimään jotain persoonallisempaa hiontamuotoa. Jalometalleista on oikeastaan pari kolme, joista tarvitsee valita. ”

Saako kihlasormuksen palauttaa?

”Me tehdään niin hienoja sormuksia, että niillä kyllä varmasti tilanne menee parhain päin. Kun siihen mies panostaa tarpeeksi – enkä tarkoita taloudellisesti – niin kyllä se varmasti vastaanotetaan ja päästään siihen vaiheseen, että mietitään vihkisormusta.”

Mitä sitten tapahtuu, kun pitääkin ostaa vihkisormukset?

”Kihlasormus jää käyttöön. Hyvin usein kun kihlasormusta suunnitellaan, niin suunnitellaan vihkisormus valmiiksi, tai ainakin se otetaan huomioon. Ettei tule tilannetta, jossa kahden sormuksen yhdistäminen olisi hankalaa tai jopa mahdotonta. Kihlattu morsian voi olla mukana vaikuttamassa siihen, minkälaisen vihkisormuksen hän haluaa.”

Tuleeko miehelle kihlasormusta?

”Harva mies on niin itsevarma, että hankkiessaan yllätyskihlasormusta tyttöystävälleen ja kosiakseen, hankkii samalla itselleen kihlasormuksen. Jos käy huonosti, niin se olisi aika ikävää. Monesti myönteisesti vastannut tyttöystävä tulee sitten käymään täällä ja tilaamaan sulhaselleen kihlasormusta – tai sitten tullaan yhdessä. Hyvin harvoin mies käyttää kahta sormusta, mutta niitäkin tapauksia on.”


Hienostelua keskiviikkona 7.3.2012 klo 11.00 YLE Radio 1:ssä ja sen jälkeen YLE Areenassa. Haastateltavana kultaseppämestari Pekka Kulmala.

Musiikit:
Rameau: Tambourins oopperasta Nais. Le Concert des Nations, joht. Jordi Savall.
Sinding: Itämainen tanssi. Les Siècles, joht. François-Xavier Roth.
Mendelssohn: Kehruulaulu C-duuri. Alicia de Larrocha.
Tshaikovski: Allegro con spirito sekstetosta d-molli ”Muistoja Firenzestä”. Vermeer-kvartetti, Rami Solomonow, alttoviulu, ja John Sharp, sello.
La Femme des uns sous le corps des autres. Serge Gainsbourg ja Alain Goraguerin orkesteri.
Bruckner: Finaali sinfoniasta nro 5 B-duuri. Chicagon sinfoniaorkesteri, joht. Georg Solti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti