maanantai 12. maaliskuuta 2012

Arvo Pärt tarkisti kuorosoinnin Tallinnassa


Säveltäjä Arvo Pärt antoi konsertin jälkeen
palautetta Siim Valdmetsille ja Annika Kuudalle.

Erinomaisen sekakuorosoinnin kuulemiseksi on nykyään varminta matkustaa Viroon, jossa kuorokulttuuri kukoistaa ja amatöörikuorot yltävät korkeammalle tasolle kuin Suomessa. Yksi parhaista sekakuoroista on kansainvälisten musiikkilehtien kehuma Voces Musicales, joka sunnuntai-iltapäivänä 11.3.2012 esitti Risto Joostin johdolla Arvo Pärtin teoksia.

Konsertin pitopaikka, Tallinnan Jaanin kirkko, vaikutti Pärtin musiikin arkkitehtisisarelta, jossa maaliskuun aurinko heijastui uusgoottilaisten ikkunoiden läpi vaaleille seinille. Muutamaa minuuttia ennen alkua keskikäytävälle ilmestyi häirikkö, joka vihaisesti huusi jotakin pitäen kolmea sormeaan ylhäällä. Edessäni istunut nainen kertoi, että hän oli vedonnut Viron köyhien lasten puolesta ”kirkossa, joka ei tee asialle mitään”. Häirikkö ei sentään ajoittanut purkaustaan konsertin keskelle, jolloin viesti olisi suoran radiolähetyksen ansiosta saanut moninkertaisen kuulijakunnan.

Jo ensimmäisestä teoksesta, Magnificatista lähtien, oli selvää, että konsertissa esiintyi ainutlaatuisen hienon soinnin omaava kokoonpano. Erityisen vaikuttavia olivat fortissimot, joista löytyi tarvittaessa myös kivettynyt ydinsointi. Keskiäänten alue oli täydellinen, crescendot hallittuja ja piendramaturgia vangitsevaa.

Hankala ”I am the true virtue” sujui myös taitavasti, joskin pientä huolimattomuuttakin kuultiin. Johtaja Risto Joost halusi sijoittaa kuoron urkuparvelle, mikä ei ollut hyvä ratkaisu, sillä se huononsi tekstin selkeyttä. Ylimääräisessä numerossa laulajat tulivat alttarille, mikä muodostui konsertin parhaaksi hetkeksi.

Säveltäjä Arvo Pärt oli läsnä konsertissa ja antoi sen jälkeen yksityiskohtaista palautetta sekä laulajille että johtajalle. Hiominen on tarpeen tiistaita silmällä pitäen, jolloin kuoro esiintyy samalla ohjelmalla Pietarin Filharmoniassa. Marraskuussa Voces Musicales saapuu Helsinkiin juhlistamaan Kaj-Erik Gustafssonin 70-vuotispäiviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti