tiistai 3. tammikuuta 2012

Vaihdetaan kattorosetti ja empire-tapetit


Uusi vuosi toi mukanaan uudet ongelmat: rakas kirjastohuone maalla on rappeutunut pahasti. Kulumat paljastuivat, kun kuninkaan joulupuheen jälkeen makoilin sohvalla ja kuljetin silmiäni katonrajassa. Kattorosetissa irvisti iso halkeama ja kauniit tapetit olivat repeilleet. Vastahan ne 200 vuotta sitten uusittiin!

Uusien tavaroiden ostaminen kartanoon ei ole yksinkertaista. Museoviraston kanssa on sovittu, että eri kerrokset edustavat eri vuosisatojen tyylejä. (Onneksi he eivät ole nähneet setäni tanskalaisia nojatuoleja.) Hallinnassani oleva kirjasto sijaitsee toisessa kerroksessa, joka on empire-asussa.

Palattuani kaupunkiin suuntasin Korkeavuorenkadulle, jonne helmikuun ensimmäisenä päivänä avautuu Rakennusapteekin (Byggnadsapoteket) toimisto. Siellä minut otti vastaan avulias mies, sisustussuunnittelija Kim Svennblad.


Sisustussuunnittelija Kim Svennblad.
Svennblad esitteli erilaisia tapettimalleja Rakennusapteekin suuresta käsikirjasta. Päädyimme lopulta tulipunaiseen tapettiin, jossa on kullanvärisiä liljoja. Punainen energisoi ja luo lämpimän tunnelman.

Kyselin samalla, mikä on Svennbladin kokemuksen mukaan yleisin ja suurin tyylirikko kotien kunnostuksessa. Hän otti esiin yllättävän yksityiskohdan: ovien painikkeet. ”Niitä on vaikea löytää. Etenkin Suomessa elämme vallitsevien rautakauppaketjujen alla, ja niillä on tietty valikoima”, Svennblad sanoo. Rakennusapteekki on ottanut vanhan mallin mukaisia painikkeita uudestaan tuotantoon. ”Tärkein niissä on materiaali.”

Entä mistä johtuu tyylitön tapa maalata kodin seinät valkoisiksi? ”Valkoisuus on tyypillistä Suomessa ja ihan maailmallakin”, Svennblad vahvistaa. ”On koettu että se on valoisa. Uskoisin että pohjalla piilee toinen syy tähän: värien yhdistäminen on haastavaa jopa sisustussuunnittelijoille ja arkkitehdeille. Silloin pitää pystyä tulkitsemaan eri värisävyjä ja sitä, miten ne reagoivat keskenään.”

Värien valintaan Svennblad antoi muutamia perussääntöjä. ”Punainen väri on todella hyvä, jos haluaa energiaa ja sosiaalista kanssakäymistä. En laittaisi punaista makuuhuoneeseen. Jos haluaa rentoutua, ollaan vihreässä värisävyssä. Ja sininen on viilentävä.”

Rakennusapteekistakaan en selvinnyt ilman pikkuista heräteostosta: mukaan tarttui strutsinsulista valmistettu pölyhuiska.

Kuuntele Hienostelua YLE Radio 1:ssä keskiviikkona 4.1.2012 klo 11.00 ja sen jälkeen YLE Areenasta viikon ajan (hakusanalla Hienostelua).

Tapettimalleja Rakennusapteekin käsikirjassa.


Musiikit:
Fr. Lithander: ”Kunde Orphé uti fordna dar”. Herman Wallén ja Kuudennen kerroksen orkesteri, joht. Jukka Rautasalo.
J.S. Bach: Siciliano sonaatista nro 1 g-molli. Leonidas Kavakos.
Vivaldi: Allegro ma non molto sellokonsertosta c-molli. Sol Gabetta ja Sonatori de la Gioiosa Marca.
Rahmaninov: Preludi g-molli. Alessio Bax.
Brahms: Scherzo (Allegro) pianokvintetosta f-molli. Stephen Hough ja Takács-kvartetti.
Noel Coward: Imagine the Duchess’s Feelings.
Strauss: Alkusoitto operetista Lepakko. Chicagon sinfoniaorkesteri, joht. Daniel Barenboim.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti