tiistai 10. tammikuuta 2012

Teetetään päiväpuku keväiseen HelsinkiinVaatturi Olli Holstikko valmiina palvelemaan.

Lumikinosten keskellä on hyvä käydä läpi tulevan kevään ja kesän pukuvarastoa. Kun nyt tarttuu toimeen, on vielä aikaa teettää uutta päällepantavaa kuulaita kevätpäiviä varten. Läksin Bulevardille Vaatturiliike Saumaan keskustelemaan uuden päiväpuvun teettämisestä vaatturi Olli Holstikon kanssa.


Olli Holstikko perusti liikkeensä Tuomo Pynttärin kanssa kahdeksan vuotta sitten. Räätäliopintojen jälkeen hän täydensi osaamistaan Suomen arvostetuimpiin vaatturimestareihin lukeutuvan Jouni Korhosen oppipoikana. Nyt liikkeitä on kaksi – toinen Arkadiankadulla, toinen Bulevardilla.

Tapasin Holstikon tammikuisena arki-iltana ja aloitimme räätälipuvun tekemisen kankaan valinnasta. Ihailimme erityisesti sinisensävyisiä kankaita, jotka sopivat keväiseen Helsinkiin. Niistä on tarjolla esimerkiksi meleerattua tyyliä, linnunsilmä-kuviota ja erilaisia pystyraitoja. Päädyimme yksiväriseen, melko kirkkaaseen siniseen, josta sopivilla asusteilla saa erittäin tyylikkään kokonaisuuden.

Takkiin Holstikko tekee kaksi nappia yhteen riviin, vaikka vartalolleni voisi kuulemma sopia myös viime aikoina yleistynyt kaksirivinen malli. Yksirivisessä kaksinappisessa takissa paita ja solmio saavat kuitenkin enemmän näkyvyyttä, mitä pidän tärkeänä. Napeiksi valikoituivat hienosti kiiltelevät helmiäisnapit. Klubitakkeja varten voi myös tilata personoituja nappeja suvun tai tenniskerhon vaakunalla.

Puvun suunnittelun lomassa rupattelimme herrainmuodin viime aikojen suuntauksista. ”Irtotakit vievät puvuilta tilaa”, Holstikko kertoi. ”Ne jotka ovat aiemmin käyttäneet pukuja töissä, käyttävät nykyään hyvin paljon irtotakkeja ja irtohousuja.” Muutos ei herätä Holstikossa vastustusta. ”Myyn mielelläni irtotakkejakin. Itsekin tulee käytettyä niitä hyvin paljon.”

Kysyin myös miten toimia, kun esimies kritisoi minua ylipukeutumisesta. Huppari ja siniset farkut olisivat hänen mielestään sopiva asu toimittajalle. Holstikon mielestä minun kannattaa pitää kiinni tyylistäni. ”Kannattaa olla aina karvan verran ylipukeutunut kuin alipukeutunut. Jos tuntuu siltä että solmio on liikaa, niin voi olla puku, mutta ilman solmiota. Sellaista käytetään nykyään hyvin paljon. Toimittajana sinulla tilanteet varmaan heittelehtivät päivän mittaan. Ei olisi mahdoton tilanne, että joutuisit suoraan vaikka presidentinlinnaan ja siinä olisi Tarja Halonen vastassa. Sitten voisi tuntua, ettei huppari ainakaan ollut oikea ratkaisu.”

Mistä tyylikäs kokonaisuus syntyy? ”Tapa kantaa vaatteita on monesti se juttu. Sellaisia ihailee, jotka kävelevät skarpisti ja joilla on ryhdikäs asento. Vaikka mekin tehtäisiin kuinka hyvä puku tahansa, niin jos on selkä kyyryssä ja löysä asenne, niin ei puku näytä niin hyvältä. Mutta ei tietenkään pidä olla jäykän näköinen, sellainen että olisi epämukava olo.”

Napit ja kankaat valitaan mallikirjoista.

Kuuntele Hienostelua YLE Radio 1:ssä keskiviikkona 11.1.2012 klo 11.00 ja sen jälkeen viikon ajan YLE Areenassa (hakusanalla Hienostelua).

Musiikit:
Vivaldi: ”Con la face di Megera” oopperasta Semiramis. Nathalie Stutzmann ja Orfeo 55.
Sibelius: Kuusi. Eero Heinonen.
Roman: Bourrée assaggiosta sooloviululle g-molli. Kreeta-Maria Kentala.
Galilei: Neitsyt Marian kontrapunkti nro 2. I Fagiolini.
Mozart: Rondeau (Presto) pianokonsertosta nro 9 Es-duuri ”Jenamy”. Angela Hewitt ja Mantovan kamariorkesteri.
Kärki: Helsinkiin. Henry Theel ja Electro-orkesteri, joht. Toivo Kärki.
Brahms: Akateeminen juhla-alkusoitto. Chicagon sinfoniaorkesteri, joht. Georg Solti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti