tiistai 24. tammikuuta 2012

Orkideat kaunistavat keskitalvea

Ari Matikka orkideojensa äärellä.

Koska kaamosväsymyksen aiheuttaa luonto, niin myös parannuskeinoja voi etsiä sieltä: kannattaa hakeutua kauniiden kukkien luokse. Kävin tutustumassa orkideaharrastukseen, ja pelkkä tunnin oleskelu näiden luonnon taideteosten äärellä tuotti virkistystä moneksi päiväksi.

Lumoavista kasveista kertoi Suomen Orkideayhdistyksen puheenjohtaja Ari Matikka. Hänen mukaansa orkideaharrastus sopii hyvin kesäpuutarhanhoidon vastapainoksi, sillä moni orkidea kukkii pimeimpään talviaikaan.

Orkideat ovat itsetietoisia ja yksilöllisiä kasveja. Niiden kukat ovat hyvin erilaisia, sillä jokainen yrittää houkutella vain tiettyjä hyönteislajeja luokseen. Orkideat edustavat siis kukkamaailman erottautujia - hienoa!

Ari ja Tuija Matikan kotona orkideoja on useassa eri paikassa: huoneilmassa, orkideakaapissa ja kellarikylmiössä. Lasisessa orkideakaapissa on pieniä kasveja, jotka tarvitsevat korkeaa kosteuspitoisuutta. Kaappiin Ari Matikka on rakentanut purosen ja viiniköynnösasetelmia. Kostutuksesta huolehtivat automaattisesti toimivat sumuttimet. Kaapissa on myös tuuletus, sillä muuten tila homehtuisi pian. Lasikaapin alla olevaan jalustaan on piilotettu vesisäiliöt ja pumput.

Kellarihuoneessa ovat ne kasvit, jotka tarvitsevat lepoa. Niitä valaistaan suurella määrällä ledilamppuja, jotka tuottavat ihmisen silmään violetilta näyttävää valoa. Valon vihreitä sävyjä ei kannata tuottaa, sillä kasvi ei käytä niitä hyväkseen.Orkideoja pidettiin vielä muutama vuosikymmen sitten erikoisena harrastuksena, mutta nykyään niiden kasvatuksen voi aloittaa helposti. Orkideat ovat mahdollisesti suurin kasviheimo maailmassa: niihin kuuluu noin 1 200 sukua ja 24 000 luonnonlajia. Kalleimmat orkideat voivat maksaa satoja euroja, mutta Ari Matikka kertoo, ettei hän ole koskaan maksanut yhdestäkään yksilöstä muutamaa kymppiä enempää. Suurempi kustannus tulee hoitoon käytetyistä työtunneista, vedestä ja sähköstä.

Suomen Orkideayhdistys myös tilaa kasveja yhteisesti, jolloin kustannukset tulevat pienemmiksi. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä heti harrastuksen alkuvaiheessa. Matikan mukaan kolmannen orkidean jälkeen harrastus vie lopullisesti mennessään.

Kuuntele lisää orkideojen kauneudesta YLE Areenasta hakusanalla ”Hienostelua” tai YLE Radio 1:stä keskiviikkona 25.1.2012 klo 11.00.


Ohjelman musiikit:
Telemann: Les plaisirs sarjasta nokkahuilulle, jousille ja contìnuolle a-molli. Maurice Steger, alttonokkahuilu, sekä Akademie für alte Musik Berlin, joht. Stephan Mai.
Kreisler: Lemmentuskaa. Leonidas Kavakos, viulu, ja Peter Nagy, piano.
Chopin: Etydi nro 5 Ges-duuri. Anne Kauppi.
Brahms: Poco allegretto con variazioni jousikvartetosta nro 3 B-duuri. Tokio-kvartetti.
Waller: Ain’t Misbehavin’. Acker Bilk.
Stravinsky: Petrushka. Cincinnatin sinfoniaorkesteri, joht. Paavo Järvi.

2 kommenttia:

  1. Hyvä, lumikuningatar sopii herrasmiehen kotiin mainiosti. Mutta ihan ohjelman lopussa ollut perintöorkidealista ei tainnut olla ihan autenttinen tai ainakaan laillinen, koska siinä oli kotimaisia uhanalalaisia ja rauhoitettujakin lajeja ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia, ja hyvä huomio:) Luulen tosin, että Gurli-tädin kokoelma karttui aikana, jolloin lajit eivät vielä olleet rauhoitettuja. Kerran hän muisteli sitäkin, miten herkullista syötävää laulujoutsenen munat olivat.

    VastaaPoista