torstai 12. tammikuuta 2012

Kirjeitä kuuntelijoilta: "Miksi YLE sallii Janne Koskisen ohjelman?"


Radio-ohjelma "Hienostelua" herättää voimakkaita tuntemuksia puolesta ja vastaan. Kiitos kaikille palautteista. Olen muutamaan niistä muotoillut vastauksia.


Hei, Radio Ykkösen ahkerana kuuntelijana ihmettelen, miksi Yleisradio sallii Janne Koskisen toimittaman Hienostelua -ohjelman kanavallaan? Mikä on ohjelman funktio ja millaisia yhteiskunnallisia tarkoitusperiä Yleisradio ohjelmalla ajaa? Jos kyse olisi kaupallisesta kanavasta, voisin kuvitella, että Hienostelussa on kyse Björn ”nalle” Wahlroosin sponsoroimasta ohjelmasta. Mutta että tämän annetaan tapahtua Ylessä!!! Kirjoittaessani tätä viestiä kuuntelen Jannen hienostelua valkoisesta tryffelistä, jonka kilohinta on 3000–4000 euroa. On selvää, että tällaiseen herkutteluun on varaa vain rikkailla. Toki hienoista kengistä, valkoisesta tryffelistä, kristallikruunuista ja arvokkaista viineistä voidaan tehdä ohjelmia, mutta on eri asia lähestyä näitä asioita tieteellisestä, kulttuurisesta tai sosiaalisesta lähtökohdasta käsin, jolloin tuotetta tarkastellaan yleisellä tasolla eikä vain harvoille avautuvana etuoikeutena. Koskisen ohjelmassa käsiteltävät teemat korostuvat snobismin hengessä: ohjelmasarjasta huokuu nimensä mukaisesti hienostelu, pöyhkeily ja vain rahalla saatava elämys. Koska suurimmalla osalla väestöstä ei ole varaa tällaiseen pröystäilyyn, niin miksi Yleisradio tekee ohjelmaa vain varakkaille? Yle on taas kerran käynnistänyt Hyvä joulumieli -keräyksen, jotta köyhät lapsiperheet saisivat jouluksi 70 euron ruokakassin. Tavoite on kannatettava, mutta samaan aikaan Yle tekee keräyksen tavoitteet naurettaviksi, sillä yhdellä tryffelikilolla saisi 50–60 ruokakassia! Yhteiskuntatieteilijät ovat jo aikoja sitten varoittaneet kansakunnan jakautumisesta kahtia, siitä, että se aiheuttaa suurimman yhteiskunnallisen ongelman. Tässäkin mielessä Ylen ei pitäisi olla lisäämässä tätä kielteistä kehitystä. Yle rikkoo myös journalistisia sääntöjä, sillä käsitykseni mukaan Yleisradio ei saa harjoittaa piilomainontaa. Kuitenkin yksistään Koskisen tryffeliohjelmassa mainittiin ainakin kaksi kertaa tryffeleiden ostopaikka ja maahantuoja. Eli kyse on avoimesta mainonnasta, jota ei edes yritetä piilotella. Ohjelman lopussa Koskinen kehui ostaneensa kaksi kiloa tryffeliä ja syöneensä kyseisen herkun hienojen ruokien ja viinien kera. En voi sille mitään, että Janne Koskisen ja Ylen varattomia ihmisiä rienaavan ohjelmasarjan takia voin henkisesti pahoin. Eikä se ole mitään pientä pahoinvointia! Itse pärjään mainiosti, mutta sydämeni itkee köyhyydestä johtuvan hädän keskellä, jota ympärilläni näen. (22.11.2011)

On totta, että maailmassa paljon maita, joissa rikkaiden elämäntavasta ei saa kertoa julkisuuteen. Olen iloinen, jos ohjelmani avaa silmät köyhyydelle. Kun haastattelen yrittäjiä, joudun mainitsemaan heidän liikkeensä. Yritän jatkossa tehdä sen hienovaraisemmin.

Tämä hienostelua on kamalin radio-ohjelma, jonka olen ikinä 53 radionkuunteluvuoden aikanani kuullut! Ja radiota ole kuunnellut useissa maissa. Sini-Tuulia Lehtinen.

Tämä Hienostelua on typerin ohjelma minkä koskaan olen kuullut radiosta!  Sini-Tuulia Lehtinen.

Minä olen nauttinut ohjelman ironiasta aika paljon. Pirjo Hakuni. (15.11.2011)

Kiitos palautteesta.

Makuasiat ovat makuasioita, mutta minun mielestäni valkkari ei sovi talvi-iltaan. Punkku sitävastoin sopii... Mikko-Oskari Koski. (15.11.2011)

Kokeilkaa Gewürtztramineria mausteisten talviruokien kanssa.

Loistava ohjelma. Tylsää on "Toimittajan esimies nainen muka soittaa lähetykseen jne", tämä on jo liian kulunut fraasi ja tähän olemme kyllästyneet. (26.11.2011)

Kiitos palautteesta. Olemme nyt yrittäneet keksiä muutakin.

Eikö Hienostelua-ohjelmaa enää uusita viikonloppuna? Terhi Toivonen 4.1.2012.

Hei! Kiitokset jouluaattoaamun Hienostelua-ohjelmasta, jossa haastateltiin Matti Klingeä päiväkirjan kirjoittamisesta. Harmi, että jatkossa tämä ohjelmasarja siirtynee keskiviikon aamupäivään, jolloin työssäkäyvät eivät ehdi sitä kuuntelemaan. Tietysti on areena... (26.12.2011)

Hienostelua: kunnostetaan kattorosetti. Ohjelman rakenne oli oikein hyvä. Musiikki ohjelmassa oli erinomaista. Kuvitteellinen esimies on ihanan kaamea. Tämä ohjelma pitäisi ehdottomasti aina uusia. (4.1.2012)

Hei, surukseni huomasin, että Aristoteleen kantapää om siirretty pois tutulta lauantai-illan paikalta ja tilalla on maailmanpolitiikkaa. Aristoteleen kantapää oli viihdyttävä ja samalla käsitteli kiinnostavia aiheita- se viritti kepeästi ja hauskasti launtai-iltaan ja Lauantain toivottuihin levyihin ja muodostui yhdessä Lauantain toivottujen kanssa minulle ja monelle muulle viikon kohokohdaksi radiossa. Nyt raskaita aiheita käsittelevä poliittinen ohjelma sen tilalla on mielestäni epäonnistunut valinta. Ikäänkuin YLE toivoisi, ettei ihmisillä olisi yhtään kivaa edes lauantai-iltana vaan ohjaatte kuulijat silloinkin kansanmurhiin ja ihmisoikeuksien polkemiseen. Kanssani tätä suree ulkomailla Aristoteleen kantapäätä lauantai-iltaisin kuunnellut ystäväni. Vastaukseksi ei kelpaa, että Aristoteleen kantapää tulee keskiviikkona päivällä ja lauantaiaamuna. Ajankohta on tärkeä, sen te varmasti tiedätte. - Samasta ideapankista taisi tulla myös ajatus "Hienostelua"-ohjelman hautaamisesta eli siirtäminen arkena päiväaikaan kuunneltavaksi. (7.1.2012)

Minulle tuli yllätyksenä, että ohjelman lähetysaikaa on muutettu ja uusinta on otettu pois. Olen nyt kysynyt asiaa linkkitornista, josta ohjelmia kuulemma lähetellään. Tiedotan sitten kun jotain kuuluu.

KIITOS Hienostelua -ohjelmasta. Tässä ohjemassa on jotain niin hurmaavan kepeää, iloista, sanoisin ihan suomenruotsalaista charmanttia tunnelmaa. Tästä jos mistä tulee hyvälle mielelle koko päiväksi. (29.11.2011)

Kiitokset joulusuklaa -ohjelmasta! (30.11.2011)

Hei! Janne Koskisen Hienostelua-ohjelma, esim. tänään 3.12. kuultu juttu joulusuklaasta, on hauskaa ja mielenkiintoista kuultavaa, jossa on mukana myös hyvää musiikkia. Kiitos siitä! Ylen Areenan versioihin Hienostelusta olisi hyvä saada loppuun sen verran lisäaikaa (alle minuutin riittänee), jotta siihen mahtuisi kuuluttajan luettelemana ohjelmassa soitettujen musiikkikappaleiden nimet ja säveltäjät. Tämä siksi, että olisi helpompi myöhemmin hakea niitä musiikkikaupasta tai netistä. Hyvää joulunalusaikaa! (3.12.2011)

Kiitos palautteesta, musiikit ovat kahdella eri nettisivulla: Herrasmiehen päiväkirjassa ja Radio 1:n nettisivuilla.

Toivottavasti Hienostelua jatkuu.  Se on mielenkiintoinen ja humoristinen ohjelma (15.12.2011)

Haluan kiittää ohjelmasta. Tätä kuuntelee aina niin mielellään ensimmäisen ja toisen lähetyksen. (17.12.2011)

Alkukeskustelu toimituspäällikön kanssa on kuin kirjoitettua draamaa. Tämä on likilaskusta eli minua hävettää. Ensinnäkin nämä henkilöt ei ole näyttelijöitä, mutta muuten sisältö on kiinnostava. (20.12.2011)

Yritämme parantaa sketsejä. Ehkä olemme kehittyneet syyskuusta edes jonkin verran?

Kiinnostaisi kuulla Radio 1.n toimittajalta Janne Koskiselta, saiko hän paljonkin palautetta kalvosinnappi-hienostelu- ohjelmastaan parin viikon takaa. En huomannut, että olisi mainittu kyseistä sanaa kertakaan, koko ajan puhuttiin 'kalvosimesta', jopa koruntekijä puhui vain kalvosimesta. Tutkin oikein Ylen nettisivua aiheesta. Asiaa tuntevat kirjoitukset puhuivat napista, tekijän (oma?) teksti kalvosimesta... Hymyilyttää palata tällaiseen mutta jo eläkkeellä olevana suomentajana tuntee joskus jääneensä jälkeen tai unohtaneensa asioita - silloin alkaa kaivella sivistys- sanakirjoja (vanhentuneita..) ja etsiä vakaumuksilleen tukea. Koko media kun alkaa olla yhtä Aristoteleen kantapää- herkkua! :) Ylelle 40 v tekstiä tuottanut (20.12.2011)

Suurkiitos palautteesta! Olen jäänyt jakson sanaston epätarkkuudesta nyt kaksi kertaa kiinni - on totta että en minä eikä haastateltava huomanneet, miten (tietenkin!) eri asioita kalvosin ja siihen kiinnitettävä kalvosinnappi ovat. Hopeinen kalvosin olisi varmaankin hyvin epämukava ja painavakin. Pahoittelen virhettä ja kiitän arvokkaasta huomiosta!

YLE Radio 1 oli ennen vanhaan erittäin hyvä ja henkevä kanava, mutta viime aikoina se on muuttunut täysin mahdottomaksi. Nyt kaikki hyvät ohjelmat ja juontajat ovat hävinneet kanavalta ja taso on muuttunut todella huonoksi. Janne Koskisen ohjelmista pidän edelleen samoin ajankohtaisohjelmista. Enbuskea ja Heikkistä jään kovasti kaipaamaan. (11.1.2012)

Kiitos palautteesta. Itsekin jäin kaipaamaan Markku Heikkisen loistavia keskusteluja. Mutta on kanavalla monta tutustumisen arvoista ohjelmaa: esimerkiksi Jakke Holvaksen juontamat ajankohtaislähetykset, Eve Mantun pakinoinnit ja Lotta Emanuelssonin esittelemät klassisen musiikin konsertit. Vain muutamia mainitakseni.

2 kommenttia:

 1. Haluan janne Koskisen upean Hienostelua-sarjan vanhat jaksot kuunneltaviksi Yle:n nettisivuille. Ottakaa ne musiikkiosuudet pois, jos se on tarpeen. Tämän ohjelman jälkeen radiosta on vuosien saatossa tullut ainoastaan Tommi Liimatan pakinasarja, jota voisi pitää yhtä hyvänä ohjelmana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Janne Koskinen on vaihtanut sukunimensä syksyllä 2018 ja on nyt Palkisto.
   Lisäksi on valmistumassa tohtoriksi Turun yliopistosta:
   https://research.utu.fi/converis/portal/Person/25443766?auxfun=&lang=fi_FI

   Poista