maanantai 12. joulukuuta 2011

Jännitystä joulunpyhiin 1700-luvun uhkapelillä


Pitkästyminen uhkaa minua erityisesti pitkinä joulunpyhinä, kun kaltaiseni herrasmiehet pakotetaan viettämään päiväkausia perheidensä seurassa. Metsästäminen ei ole sopivaa, autoja ei kehtaa vahata ja kotimaisen proosan lukeminen aiheuttaa depression. Löysin kuitenkin sopivan ajanvietteen, kun selasin 1700-luvulla eläneen esi-isäni päiväkirjaa. Hänen elämänsä oli jännittävää, sillä hän hävisi talvikartanonsa ja vaimonsa Biribi-nimisessä uhkapelissä.

Biribi oli vuosisatojen ajan merkittävä ajanviettotapa ylhäisaateliston piirissä. Ranskassa se kiellettiin moneen kertaan, mutta turhaan. Viime vuonna Suomalaisen kirjallisuuden seura julkaisi Biribistä uusintapainoksen - mikä kulttuuriteko! Kutsuin Kansallismuseon yli-intendentin Jouni Kuurneen ja RAYn pelituottajan Pasi Ojalan Radiotaloon pelaamaan.

Biribi on eräänlainen korteilla pelattava ruletti. Pelaajat asettavat panoksensa tyylikkäälle pelilaudalle. Valittavana on muiden muassa parilliset ja parittomat numerot, suuret ja pienet numerot sekä erilaiset kuva-aiheet. Pelinjohtaja, ”pankki”, vetää korttipakasta kortin, ja samankaltaisen kortin sattuessa voitot jaetaan erilaisten kertoimien perusteella.Pasi Ojala, Jouni Kuurne ja Biribi-pelilauta.

Jo ensimmäisten erien aikana peli tuotti suloista jännitystä. Pelaamamme Biribi-versio on löydetty Mannerheim-suvulle kuuluneesta Louhisaaren linnasta. Suomen Marsalkka Mannerheimin isä pilasi elämänsä uhkapeleillä, mutta tuskin juuri tällä. Sen pelaaminen saattoi kuitenkin olla hänen lapsuutensa ensimmäisiä pelikokemuksia.

Kuuntele Hienostelua-ohjelma YLE Radio 1:ssä tiistaina 13.12.2011 klo 10.00 ja uusintana lauantaina 17.12.2011 klo 9.05.

Musiikit:
Händel: Bourrée urkukonsertosta B-duuri. Richard Egarr ja Academy of Ancient Music.
Schubert: Allegro molto sonatiinista nro 1 D-duuri. Julia Fischer ja Martin Helmchen.
Godowsky-Chopin: Etydi nro 19 D-duuri. Marc-André Hamelin.
Dvorak: Finaali (Allegro) pianokvintetosta A-duuri. Menahem Pressler ja Emerson-kvartetti.
Norman: Tohtori Ei. John Barry.
Musorgski: Juhannusyö autiolla vuorella. Los Angelesin filharmoninen orkesteri, joht. Esa-Pekka Salonen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti