torstai 1. joulukuuta 2011

Emma-palkinto Sebastian Fagerlundille

Robert von Bahr ja säveltäjä Sebastian Fagerlund.

Klassisen musiikin Emma-palkinnon sai torstaina 1.12.2011 levyllinen Sebastian Fagerlundin sävellyksiä. Klarinettisolistina on Christoffer Sundqvist ja Göteborgin sinfoniaorkesteria johtaa Dima Slobodeniouk.
 

Palkinnon jakoi Satu Angervo Valtion säveltaidetoimikunnasta. ”Ei määrä vaan laatu”, hän kiitteli vuoden klassisen musiikin levytarjontaa.

Kiitospuheen piti Fagerlundin levy-yhtiö Bisin toimitusjohtaja Robert von Bahr. ”Christoffer, sä soitat kuin… God [jumala]”, hän sanoi, ja pahoitteli huonoa suomen kielen taitoaan. Fagerlundin musiikkia oli jo vuosikaudet kehuttu, kunnes Bis tarttui tilaisuuteen. ”Piti olla joku hullu joka levyttää sen - se olen minä”, von Bahr nauratti yleisöä.

”Kiitokset upealle kapellimestarille, upealle solistille, upealle Göteborgin sinfoniaorkesterille ja upealle tuottajalle Robert von Bahrille. Tämä on ollut mahtava projekti”, kiitteli säveltäjä Sebastian Fagerlund.

Klassisen musiikin Emma-palkittu levy.

Palkintojenjaon jälkeen väki siirtyi nauttimaan ceasar-salaattia ja viiniä. ”On vaikeuksia”, von Bahr kuvaili levy-yhtiön ensi vuotta. ”On vaikeata kilpailla ilmaisjakelijoiden kanssa.”

Seuraava Fagerlundin musiikkia sisältävä levy sisältää kamarimusiikkia, mutta kenen soittamana, sitä Bahr ei vielä paljasta.

Fagerlundin hän löysi kustantajan suosituksesta. Huhtikuussa 2008 Fagerlundin kustantaja antoi Bahrille nauhallisen tämän sävellyksiä. Bahr innostui heti. ”Hänellä on sanottavaa ja kykyä sanoa se. Hän uskaltaa kirjoittaa kaunista musiikkia. Se ei ole kitschiä”, Bahr kuvailee. Hän ei halua verrata Fagerlundia muihin säveltäjiin. ”Hän on yksilöllinen. Hän ei ole uusi Sibelius. Hän on Fagerlund.”

Göteborgin sinfoniaorkesterin uusi ylikapellimestari on maailmantähti Gustavo Dudamel. Voisiko hän johtaa Fagerlundin teoksia tulevaisuudessa? ”Vi ska se [Se jää nähtäväksi]”, herrat hymyilivät.

Katso tietoja von Bahrin suvusta (nro 1648) Ruotsin Ritarihuoneen sivuilta: http://www.riddarhuset.se/

Voittajat vasemmalta: Robert von Bahr, Sebastian Fagerlund,
 Dima Slobodeniouk ja Christoffer Sundqvist.

Syyskuussa 2011 kirjoittamani arvio voittajalevystä Radio 1:n Uudet levyt -ohjelmassa:

Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) maineen leviämistä olen viime vuosina seurannut iloisena, mutta myös hämmentyneenä. Fagerlund on kyennyt menestymään alalla, jolle on ennustettu huonoja aikoja, jopa kuolemaa. Hänen puhutteleva musiikkinsa on lyönyt läpi klassisen musiikin infantiileilla markkinoilla.

Vuosi sitten Bis-levymerkillä ilmestynyt, palkittu levytys oopperasta Döbeln on nyt saanut jatkoa klarinettikonsertolla, Partitalla ja Isolalla. Orkesterina on Euroopan parhaimmistoon kuuluva Göteborgin sinfoniaorkesteri kapellimestarinaan lahjakas Dima Slobodeniouk. Klarinetistina loistaa jälleen RSOn sooloklarinetisti Christoffer Sundqvist, Fagerlundin yhteistyökumppani vuosien takaa.

Fagerlundilla on poikkeuksellinen kyky tuntea musiikin dramaturgiset mahdollisuudet. Eleissään hän toistaa joskus Magnus Lindbergin tavaramerkkiä ”tapahtuma-pysähdys”, ja monissa konsonansseissa sekä rytmiikassa voi kuulla Igor Stravinskyn vaikutusta. Kaikkea Fagerlundin kirjoittamaa leimaa jonkinlainen musiikillinen hedonismi ja pidättelemätön monipuolisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti