tiistai 20. joulukuuta 2011

Antiikkikelloja taskuun ja kodin seinille

Taskukellovalikoimaa Longitudi-liikkeessä.

Vuodenvaihteen juhla-aika tuottaa joskus yllätyksiä. Aamulla kävin läpi frakkiasusteita ja muistin yhtäkkiä, että olin hävinnyt taskukelloni marraskuisessa uhkapeli-illassa. Oli lähdettävä kaupungille etsimään uutta (eli vanhaa). Paras paikka hienojen antiikkikellojen ostamiseen on Longitudi-liike, jota pitää maamme parhaisiin konossööreihin lukeutuva Vesa Hyvärinen.


Erilaisia taskukelloja oli myynnissä useita. Valitsin suurikokoisen 18 karaatin kultaa olevan Le Royn 1850-luvun Ranskasta. Täyshopeinen kellotaulu on koristeltu rocaille-tyyppisin kaiverruksin. Käsin kaiverretut numerot on täytetty mustalla schellakalla ja osoittimet ovat kultaiset – lukuunottamatta pientä teräksistä sekuntiosoitinta.

Ja kuten niin usein käy, täältäkään kaupasta ei selvinnyt ulos ilman ylimääräisiä heräteostoksia. Longitudissa on useita hienoja seinäkelloja, joiden käyntiäänet ovat musiikkia korville. Erikoisin tuttavuus oli suomalaisen Gustaf Ingmanin rakentama seinäkello. Hän teki ulkonaisesti yksinkertaisia kelloja, joiden vaikutteet tulivat Pietarin Empire-tyylistä.

Gustaf Ingman.

Ingmanin kellon myötähampaisen ankkurikäynnin ääni kuulostaa lempeältä ja sopii vaikka makuuhuoneeseen.

Toinen löytö oli 1860-luvulta oleva skotlantilainen laivakello. Sen on valmistanut George Douglas Dumbartonissa.

George Douglas.
Kellossa on pieni liipotinkäyttöinen käyntilaite muuten suuressa koneistossa, minkä ansiosta se toimii kovassakin allokossa. Kello on tarkoitettu kabiinikäyttöön, ei tarkkuuskelloksi. Kello voitiin myös irrottaa jykevästä puukuoresta ja upottaa laivan seinään.

Kellojen ohella Vesa Hyvärisellä on myynnissään maapalloja, kaukoputkia, teodoliitti, astrolabio ja barometrejä – perustarvikkeita tyylikkääseen elämänhallintaan.

Kuuntele ”Hienostelua – antiikkikellojen lumoa” YLE Radio 1:ssä tiistaina 27.12.2011 klo 10.00 ja lauantaina 31.12.2011 klo 9.05.

Antiikkikelloseppä Vesa Hyvärinen.

Musiikit:
Beethoven: Allegretto scherzando sinfoniasta nro 8 F-duuri. Minnesotan orkesteri, joht. Osmo Vänskä.
Soittorasiasävelmiä: La Gracieuse, Happy, Les trompettes du regiment ja Our little volunteers.
György Ligeti: Continuum. Jukka Tiensuu.
Haydn: Allegro con spirito jousikvartetosta nro 78 B-duuri ”Auringonnousu”. Angeles-kvartetti.
François-Revaux-Costa-Thibault-Anka: My way. Frank Sinatra ja Don Costan orkesteri.
Prokofjev: Päätösosa sinfoniasta nro 7 cis-molli. Clevelandin orkesteri, joht. Vladimir Ashkenazy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti