keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Upea nainen: pianisti Angela Hewitt

Angela Hewitt RSOn harjoituksissa Helsingin Musiikkitalossa.

Radion sinfoniaorkesterin solistina soittaa keskiviikkona ja torstaina kanadalainen huippupianisti Angela Hewitt. Hewitt soittaa erään Mozartin valloittavimmista teoksista, pianokonserton nro 17 G-duuri. Pianistin täytyy Hewittin mielestä osata imitoida oopperalaulajia.


Tapasin Angela Hewittin RSOn harjoitusten jälkeen. Hän kertoi Italian Umbriassa sijaitsevasta talostaan, jonka parvekkeelta avautuvat upeat järvimaisemat. Hewitt on italialaisten Fazioli-flyygeleiden kannattaja, mutta Helsingissä hän esiintyy tavanomaisella Steinwaylla.

Illan ohjelmassa olevaa Mozartin pianokonserttoa nro 17 G-duuri Hewitt kehui yhdeksi Mozartin valloittavimmista.

”Konsertto on parasta Mozartia. G-duuri-sävellaji on säteilevän kaunis. Teos on hyvin oopperamainen, kuten kaikki hänen konserttonsa. Finaali on kuin suoraan opera buffasta ja siinä on hienoja vuoropuheluja solistin ja puhaltimien välillä.”

Mozart opetti finaalin melodian lemmikkikottaraiselleen. ”Myös se, mitä Mozart saa teemasta aikaan, on suurenmoista”, Hewitt lisää.

Mozartin soittamiseen tarvitaan Hewittin mukaan erityistä kosketusta. ”Keveyttä, suurta artikulaation tajua, kaunis laulava sointi jolla täytyy imitoida parhaita oopperalaulajia, ja vähän pedaalia."

Angela Hewitt on laajalti arvostettu tateilija. Hänet valittiin Gramophone-lehden vuoden taiteilijaksi 2006. Hänet on myös nimitetty ”Officer of Orderiksi” Kanadassa, ja hän on saanut kuningatar Elisabethiltä OBEn arvon. Hewittilla on kodit Umbrian lisäksi Ottawassa ja Lontoossa.

Radion sinfoniaorkesterin konsertti Helsingin Musiikkitalossa keskiviikkona 16.11.2011 klo 19.00 ja torstaina 17.11.2011 klo 19.00. Keskiviikon konsertti kuullaan suorana lähetyksenä YLE Radio 1:ssä, torstain konsertti streemataan osoitteessa yle.fi/klassinen. YLE Teema esittää konsertin 25.2.2012.

Lue, mitä musiikkitoimittaja Kare Eskola kirjoittaa Hewittin uudesta Mozart-levystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti