torstai 10. marraskuuta 2011

Pelkään Ilkka Malmbergiä

Helsingin Sanomain Kuukausiliite vuonna 2011.

”Tänä vuonna viidestä Nobelin palkinnosta kolme meni juutalaisille.” Näin kirjoittaa Helsingin Sanomain toimittaja Ilkka Malmberg viime Kuukausiliitteessä. ”Juutalaisia on maailman ihmisistä 0,2 prosenttia”, hän täydentää lopuksi. Nobel-palkittujen prosenttiosuutta maailman ihmisistä ei kerrota.


Mitähän muuta Ilkka Malmberg on kirjoittanut? Samasta lehdestä löytyy lisää: ”[…]pelottomat merenkulkijat ovat saattaneet suomalaisen työn hedelmät merien taa.” Seuraa maalailua ”punahupparisista Rovio-miehistä”, joille ”vienti-esi-isät nyökkäävät hyväksyvästi haudoistaan”. Mitä uskonnollista suuntausta tämä edustaa?

Täytyypä tutkia lisää - avataan HS:n arkisto. 20.3.2011 Malmberg runoilee suomalaisuuden ja japanilaisuuden ”samanlaisuudesta”. ”Mutta japanilainen ruoka on samalla tavoin selkeästi, melkein askeettisesti esille pantua”, hän vertaa suomalaista ruokakulttuuria japanilaiseen!

”Suomalaiset ja japanilaiset ymmärtävät minimalismia ja hiljaisuutta.” Hän ei ilmeisesti koskaan pidellyt korviaan tokiolaisessa pelihallissa. ”Molemmat maathan ovat samalta leveyspiiriltä.” Mistä lähtien? Helsinki on noin 60 leveyspiirillä - Japanin pohjoissaaren Hokkaidon pohjoisin kärki ulottuu suurin piirtein leveyspiirille 45.

Malmbergin agendalle kuuluu ”suomalaisten” ystävystyttäminen muiden kansalaisuuksien kanssa. ”Suomalaiset pitävät irlantilaisista” (HS 21.11.2010), ”Suomalaiset pitävät Kreikasta ja kreikkalaisista” (HS 9.5.2010), ”Me urheiluepäonnen riivaamat suomalaiset jos ketkä tiedämme, miltä tunisialaisista silloin tuntui” (HS 23.1.2011). Ketkä "me"?

”Opimme syömään oliiveja ja muuta jännittävää." Ketkä "me"? "Meissä on samaa voimaa ja syvyyttä.” Kenessä ”meissä”?!

Pelkään Ilkka Malmbergiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti