maanantai 14. marraskuuta 2011

Hienostelua 11: Maistellaan talvi-iltaan sopivia valkoviinejä

Mausteiset valkoviinit sopivat talvi-iltaan.

Olet kuljeskellut ikkunaostoksilla juhlavalaistulla kävelykadulla. Raitis kaupunki-ilma on tehnyt olon raukeaksi. Palaat kotiin, jonka ovelle rakastettusi on sytyttänyt lyhdyn. Sisältä tulvahtaa laventelin ja paahdettujen kastanjoiden tuoksu. On aika kruunata talvipäivä pullollisella voimakasaromista, mausteista valkoviiniä.

Näädät-viinikerho maisteli neljä valkoviiniä.

Mausteisia valkoviinejä voi löytää mistä päin maailmaa tahansa. Kutsuin Näädät-viinikerhon radioon tutustumaan neljään hyvään ehdokkaaseen. Kerholaiset Veli-Antti Koivuranta, Jussi Paasi ja Jussi Virolainen vinkkaavat, että voimakasaromiset valkoviinit sopivat myös joulupöytään.1. Grüner Veltliner Alte Reben. Bründlmayer 2007. 30,00 euroa. (Raadin pisteet: 5)
Alkon numero: 957337 (Tilausvalikoima).

Paasi: ”Järkyttävän hyvää.”

Virolainen: ”Hedelmäisyyttä, tasapainoinen. Ei ihan perusviinejä.”

Koivuranta: ”Pippurisuutta ja appelsiininkukkaa. Voisi kaivata seurakseen punalihaista kalaruokaa, kuten lohta, nieriää tai taimenta.”2. Saint Clair Pioneer Block Sawcut Vineyard Chardonnay 2009. 17,84 euroa. (Raadin pisteet: 4)
Alkon numero 501427.

Paasi: “Kerma maistuu suussa.”

Virolainen: “Kermaisuus ja tammisuus vähenee, kun on maistanut pari kertaa. Nyt hapokkuus tuntuu enemmän.”

Koivuranta: “Villasukkaa. Eksoottista hedelmää ja hunajaa. Suhteellisen tasapainoinen tammi.”3. Domaine du Grand Tinel Châteauneuf-du-Pape 2010. 26,30 euroa. (Raadin pisteet: 1)
Alkon numero: 512757.

Koivuranta: ”Mieleen tulevat kuivatut hedelmät.”

Virolainen: ”Joulupöytään.”

Paasi: ”Oikeastaan tämä ei ole valkoviini. Juuri siksi pidän siitä.”4. Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle. Pinot Gris 2004. 29,90 euroa. (Raadin pisteet: 2)
Alkon numero: 575727.

Koivuranta: ”Sienimäisyyttä, suolaisuutta.”

Virolainen: ”Hyvä hapokkuus. Voin nauttia sellaisenaan tai löytää sille hyvän kumppanin.”

Paasi: ”Ehkä vähän persoonaton.”

Maistelun voittajaksi selviytyi viini numero 1, itävaltalainen vanhoista köynnöksistä peräisin oleva Grüner Veltliner. Sen valkopippurinen ensivaikutelma hurmasi raadin. ”Viinintekemisen osaaminen on mielestäni kasvanut Itävallassa. Siellä on hyvä ilmasto ja maaperä”, sanoo maistelun vetäjä Veli-Antti Koivuranta.

Jussi Virolainen, Jussi Paasi ja Veli-Antti Koivuranta.

Veli-Antti Koivuranta opettaa lukiossa musiikkia, toimii Helsinginkadun filharmonikkojen kapellimestarina ja pitää viinikursseja Helsingin työväenopistossa.

Jussi Paasi on Pekka Kuusiston Meidän Festivaalin toiminnanjohtaja ja Ylioppilaskunnan Laulajien tiedottaja.

Jussi Virolainen työskentelee ääniteknologian tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa. Hänen erikoisalueenaan ovat tilaääni ja virtuaaliakustiikka.

Kuuntele viininmaistelu YLE Radio 1:n Hienostelua-ohjelmassa tiistaina 15.11.2011 klo 10.00-10.55 ja lauantaina 19.11.2011 klo 9.05-10.00. Ohjelman voi kuunnella myös YLE Areenassa.

Musiikit

G. C. Schürmann: Baletti ja gigue oopperasta Ludovicus Pius. Akademie für Alte Musik Berlin.
Mozart: Adagio serenadista ”Gran Partita”. 18. vuosisadan orkesteri, joht. Frans Brüggen.
Prokofjev: Scherzo pianosonaatista nro 7 B-duuri. Matti Raekallio.
Brahms: Scherzo triosta pianolle, viululle ja käyrätorvelle. Alexander Melnikov, piano, Isabelle Faust, viulu, ja Teunis van der Zwart, käyrätorvi.
“Es ist so schön, am Abend bummeln zu geh'n” operetista Ball im Savoy. Marek Weber ja Die 5 Songs.
Liszt: Les Préludes. Minnesotan orkesteri, joht. Eiji Oue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti