torstai 27. lokakuuta 2011

Matti Klinge: "Elämässä pitää olla arvoituksellisuutta"

Matti Klinge. Kuva: Laura Malmivaara.

Professori Matti Klinge, 75, esiintyi yleisön edessä Helsingin Kirjamessujen avajaispäivänä. Hänen laajaan kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu 12 vuotta sitten alkanut päiväkirjasarja, josta nyt on ilmestynyt 13. osa ”Tanskan sää - Päiväkirjastani 2010–2011”.


Päiväkirjoissaan Klinge havainnoi kummallisuuksia ja kehittelee niistä odottamattomia lopputuloksia. Klingen kirjoitukset ja hänen tyylinsä tekevät hänestä yhden Suomen johtavimmista dandyistä. Häntä kuvastaa elämänohje ”To speak light of the serious and serious of the light”. Kirjamessuille hän tuli juuri parhaaseen aikaan, teki harmaassa lounaspuvussaan vaikutuksen, ja poistui paikalta.

Yleisön edessä Klinge ilmaisi pettymyksensä siitä, että päivälehdissä ei enää julkaista pitempiä tekstejä, kuten historiallisia esseitä. Frankfurter Allgemeinessa ja Le Mondessa niitä vielä on, mutta ruotsalaisistakin lehdistä ne ovat kadonneet.

Kirjan erikoista nimeä ”Tanskan sää” Klinge perusteli kahdella tavalla.

”Kritisoin toisaalta sitä, että Suomessa keskustelu liian usein pyörii sääilmiöiden ja muiden trivialiteettien ympärillä.” Toinen syy on laajempi. ”Elämässä pitää olla arvoituksellisuutta. Minusta ravintolassa on mielenkiintoisempaa tilata jokin ruoka ilman että siinä on pitkä luettelo joka ikisestä persiljasta. Tuoteselosteet ovat pelkkää hämäystä, siinä heti menettää jotain kiinnostavuudesta. Tämä pätee myös historiantutkimukseen.”

Yhdysvallat on kokenut kovia Klingen käsittelyssä.

”Minua kiinnostaa sen vaikutus täällä Euroopassa. Se on erittäin aggressiivinen sotilasmahti, ja tällä tavalla se on läsnä meidänkin maailmassamme. Sen takia siitä on mielekästä kirjoittaa."

”Suomessa niin sanottu eliitti on kierrätetty Amerikassa opiskelemassa. Sitten he kysyvät minulta, miten voit kritisoida sitä, kun heilläkin oli niin kivaa siellä."

Lopuksi vielä lainaus Klingen päiväkirjasta:

”Eräs ’normaaliuden’ muoto näyttää nykyisin olevan kaikkialle leviävä infantilismi. Yliopiston kansleri ja rehtori toivottavat Hyvää Joulua pukeutuneina tonttulakkeihin ja sormet pystyssä tip-tap-asennossa. Muutenkin alkaa olla aihetta kysyä mikä erottaa Yliopiston leikkikoulusta – nimittäin hallintopiireistä asiaa katsoen. Sen sijaan ylioppilaamme ovat fiksuja ja innostuneita, sen olen tänäkin syksynä saanut kokea.”


Helsingin Kirjamessut 27.10.-30.10.2011 Messukeskuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti