torstai 13. lokakuuta 2011

Kuuma nykysäveltäjä: Lera Auerbach Berliinissä ja HelsingissäTänä iltana Berliinin Konzerthausin Werner Otto -salissa saa kantaesityksensä Lera Auerbachin (Лера Авербах) kamariooppera ”The Blind”, Sokeat. Venäläis-amerikkalainen Auerbach on kuuma nykysäveltäjänimi, joka on tällä viikolla esillä myös Helsingissä, sillä hänen Tuhkimo-balettinsa saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa huomenna perjantaina.

Pääsin muutama viikko sitten seuraamaan oopperan harjoituksia Berliinin Micamoca-kulttuurikeskuksessa. Englanninkielisen teoksen esittää 12 laulajaa Vocalconsort Berlinistä, musiikinjohtajana on Philip Mayers ja ohjaajana Cornelia Heger.

Auerbachin musiikki on hyvin puoleensavetävää ja - pitäisikö sanoa hypnoottista. Hänen sävelkielensä kumpuaa samanlaisesta tunnemaailmasta kuin Arvo Pärtillä tai Alfred Schnittkellä. Keinuvarytmistä yhteylaulua oli helppo seurata, ja monet laulajista osoittautuivat myös hyviksi solisteiksi. Heistä on mainittava ainakin altto Helena Köhne ja tenori Friedemann Hecht.

Ooppera perustuu belgialaisen symbolistin Maurice Maeterlinckin näytelmään Les Aveugles, minkä sekaan Auerbach on valinnut latinankielisiä messutekstejä. Lopulliseen ohjaukseen on tulossa myös videotaidetta. Valitettavasti en pääse teoksen esityksiin Berliinissä, mutta jos joku liikkuu siellä päin, voi kernaasti kommentoida näkemäänsä. Esityksiä on lokakuussa viisi kertaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti