maanantai 17. lokakuuta 2011

Hienostelua 7: Alkaisiko taiteen keräilijäksi?

Galleristi Kaj Forsblom ja André Butzerin "Der Feldweg".

Tuttavani moitiskeli minua vanhanaikaiseksi ja väitti että kaikki keräävät nykyään jotain. Päätin tutustua uuteen harrastukseen, "taiteenkeräilyyn", ja pistäydyin galleristi Kaj Forsblomin juttusilla hänen galleriassaan.

Kotonani on ainoastaan vanhoja, kulahtaneita maalauksia sekä muotokuvia. Niiden seuraksi sopii loistavasti jokin räväkkä, moderni maalaus, joten päätin ostaa saksalaisen ekspressionistin André Butzerin työn.

Kaj Forsblom rohkaisee ostamaan myös isompia tauluja, jopa miehenmittaisia, koska niiden avulla kodinkin saa näyttämään isommalta. Sohvan voi siirtää seinän viereltä vaikka keskelle huonetta.

Taiteenkeräilyssä kannattaa seurata omaa makua ja ostaa vähän mutta laadukasta. Jos kerää taidetta vuosikymmenten ajan, voi maalauksia ja muita taide-esineitä kerääntyä suurikin määrä. Niitä varten voi suunnitella vuodenaikojen mukaan muuttuvia ripustuksia.

Taide on myös hyvä sijoituskohde, mutta tuottoja pitää odotella pitkällä aikavälillä. Jos haluaa suosia taiteilijoita, joilla on näkemyksiä yhteiskunnasta, kannattaa tutustua heidän kirjoituksiinsa ja jopa tavata heitä henkilökohtaisesti. Forsblom kuitenkin varoitti, että luovan työn tekijät saattavat olla ajoittain huonolla tuulella.

Keskustelemme aiheesta lisää Yle Radio 1:n Hienostelua-ohjelmassa tiistaina 18.10.2011 klo 10.00 ja lauantaina 22.10.2011 klo 9.05. Ohjelmassa soivat seuraavat musiikit:


Erlebach: Air bourrée ja Air gavotte sarjasta nro 4 C-duuri. Akademie für Alte Musik Berlin.

Poulenc: Allegro malinconico huilusonaatista. Patric Gallois ja Lydia Wong.

J. S. Bach: Preludi ja fuuga c-molli kokoelmasta Das Wohltemperierte Klavier I. Maurizio Pollini.

Debussy: Animé et très décidé jousikvartetosta g-molli. Emerson-kvartetti.

Noël Coward: Mad Dogs and Englishmen.

Gershwin: Kuubalainen alkusoitto. Clevelandin orkesteri, joht. Riccardo Chailly.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti