tiistai 20. syyskuuta 2011

Puccini-oopperat liikuttivat Covent Gardenissa

Yksi maailman parhaista oopperataloista, Lontoon sydämessä sijaitseva Covent Garden (Royal Opera House) avasi lauantaina 17.9.2011 syyskautensa yltäkylläisellä ja sydämeenkäyvällä kattauksella Giacomo Puccinin oopperatriptyykistä Il Trittico.


Lauantai-illan hämärtyessä ihmismassat tungeksivat Covent Gardenin maanalaisasemalta kohti oopperataloa katusoittajia ja huutelevia kauppiaita väistellen. Hintavista lipuista huolimatta sali tuli aivan täyteen, vaikka moni tosin säästi väliaikatarjoilun kuluissa nauttimalla foliopaperiin käärittyjä kolmioleipiä.

Oma paikkani oli ylhäällä sijaitsevassa ”amfiteatterissa”, johon on erinomainen kuuluvuus. Näky alaspäin monikerroksiseen katsomoon ja orkesterimonttuun huimasi. Klassinen hevosenkenkäsali on kullalla ja punaisella sametilla koristeltu.


Kolmea Puccinin yksinäytöksistä pikkuoopperaa nähdään harvoin yhdessä esitettynä – Suomen kansallisoopperassakin se tapahtui ensimmäistä kertaa vasta toukokuussa. Lontoossa kahdesta ensimmäisestä, Il tabarrosta ja Suor Angelicasta, nähtiin Richard Jonesin uudet ohjaukset. Kokonaisuuden päättää Puccinin ainoa koominen ooppera Gianni Schicchi, jonka tuotantoa Covent Gardenissa on esitetty aiemmin.

Latvialaistenori teki hienon debyytin Il Tabarrossa

Designer-näyttelijä-ohjaaja Ultz oli hahmotellut avioliittokriisiä kuvaavan Il Tabarron tyypillisten lontoolaiskerrostalojen edustalle. Toinen toistensa kaltaisten ikkunoiden rivit kuvastivat rakkaussuhteiden samanlaisuutta ja erilaisuutta. Päähenkilö Michelen laiva on satamassa ja siihen se avioliiton ajatuksena myös jää, kun hän tappaa vaimonsa rakastajan Luigin.

Luigin roolissa loisti latvialaistenori Aleksandrs Antonenko tehden samalla hienon debyytin Covent Gardenissa. Kokenut ja rakastettu Covent Garden -solisti, italialaisbaritoni Lucio Gallo, loi Michelen hahmosta satuttavan hahmon, ja sai roolihahmonsa tuntemat tuskat soimaan myös äänessään. Giorgettan osan lauloi uskottavasti hollantilainen sopraano Eva-Maria Westbroek.

Suor Angelican miljöönä lastensairaala

Triptyykin toinen ooppera ”Suor Angelica” oli sijoitettu 1920-luvun lastensairaalaan, jossa näyttämökuvana olivat sairaalasängyissä viruvat lapsiavustajat nunnalauman seassa. Yhdeksi henkilöhahmoista muodostuivat myös valot, jotka hienovaraisesti muuttuivat vuorokauden ja tunnelman mukaan.

Suor Angelicassa luostariin lähtenyt nimihenkilö saa tädiltään kuulla, että hänen poikansa on kuollut. Tarina päättyy Angelican itsemurhaan ja siihen, että hän ”näkee” poikansa ja Neitsyt Marian. Tässä ohjauksessa Angelica syleilee lopun myrkkyhoureissa yhtä sairaalan lapsipotilaista, jonka muut nunnat riistävät turvaan.

Nimiosan laulanut albanialainen sopraano Ermonela Jaho teki suurenmoisen työn ja sai loppukiitoksissa koko Covent Gardenin yleisön huutamaan ihastuksesta. Abbedissana esiintynyt venäläinen Irina Mishura oli ehdyttänyt voimansa Tabarrossa, mutta ruotsalainen Anna Larsson Angelican tätinä (ruhtinattarena) teki suuren vaikutuksen.

Ohjaus päättyy lavanäkymän pysäytyskuvaan, samanlaiseen jolla Tabarro alkaa. Ohjaaja on ehkä tällä ratkaisulla halunnut yhdistää kaksi traagista oopperaa toisiinsa erotuksena viimeisen osan ilotteluista.

Gianni Schicchi kruunasi illan

Triptyykin viimeinen, koominen ooppera Gianni Schicchi muodostui baritoni Lucio Gallon bravuuriksi. Hän tekeytyi hilpeäksi kepulimieheksi, johon Donatin perheen on tukeuduttava. Gallon gestiikka ja äänellinen muuntautumiskyky eivät jättäneet ketään kylmäksi. Laurettan osaan oli hälytetty nuori ja suloääninen Anna Devin. Sardinialainen tenori Francesco Demuro debytoi talossa Rinuccion roolissa upeasti.

Illan kapellimestarina toimi oopperan musiikillinen johtaja Antonio Pappano, joka eli täysillä koko Puccinin luoman tunnekirjon. Yksikään ykkösviulujen pianissimo ei jäänyt kuulumatta, yksikään aksentti ei jäänyt ilman sille kuuluvaa karakterisointia.

Nelituntisen oopperaelämyksen jälkeen yleisö oli täydellisen myyty. Näin ravisuttavaa oopperakokemusta en ole itsekään saanut pitkiin aikoihin.

Maltan tuskin odottaa näkeväni Suomen Kansallisoopperan versiota näistä Puccinin miniatyyreistä. Keväällä ensi-iltaan tulleita ohjauksia esitetään siellä jälleen tänä syksynä.

Covent Gardenin esitys radioitiin suorana lähetyksenä BBC:n kolmoskanavalle, ja se nähdään maailmanlaajuisena elokuvateatterilevityksenä helmikuussa 2012. Kannattaa pyrkiä paikalle.

1 kommentti:

  1. Covent Gardenin Il Trittico näytetään pääkaupunkiseudulla ainoastaan Kino Tapiolassa to 16.2. eikä tarvetta edes kolmioleipiin, väliaikatarjoilu kun sisältyy lipunhintaan!

    VastaaPoista