sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Paniikki Royal Albert Hallissa

Proms-festivaalin päätösillan radiointi ei alkanut aivan suunnitelmien mukaan. Viisitoista minuuttia ennen lähetyksen alkua selvisi, että isdn-yhteys Lontoosta Pasilaan ei toiminut. Helsingin kytkentäkeskus tarkisti numeroa monta kertaa, mutta mitään ei kuulunut. Oli hälytettävä BBCn Malcolm apuun. Hän sääti laitetta jonkin aikaa ja vaihtoi numeron.


Lähetyksen alkuun oli aikaa enää viisi minuuttia. Lämpötila ja melu valtavassa Royal Albert Hallissa kasvoi. Yhteys ei edelleenkään toiminut. Lähdin etsimään Malcolmia uudestaan, mutta hänen oli oltava aloittamassa BBCn omaa lähetystä. Olin jatkuvassa kännykkäyhteydessä Pasilan äänitarkkailijaan ja ohjeistin lähetyskuuluttajaa viivästyttämään lähetyksen alkua. Lopulta ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin yhdistää kännykkäni Pasilan äänipöytään ja hoitaa ensimmäinen kuulutus sitä kautta. Itse musiikki tuli Pasilaan muuta kautta, joten ongelma koski ainoastaan kuulutuslinjaani.

Klo 19.32 paikallista aikaa kapellimestari Edward Gardner käveli lavalle ja ensimmäinen teos alkoi. Yli kolmituntinen konsertti oli käynnistynyt, eikä yhteys edelleenkään toiminut. Asian selvittämistä hankaloitti se, että kuulutuspaikkani sijaitsi yleisön joukossa, eikä teosten aikana voinut tietenkään keskustella Pasilan kanssa. Jouduin poistumaan käytävälle puhumaan kaikki puhelut.

Pasilasta kerrottiin, että ongelma oli Pasilan pään kytkentäkeskuksessa. Olisi siis saatava Malcolm ja kytkentäkeskuksen valvoja yhteyteen toistensa kanssa. Malcolm oli kuitenkin kadonnut. Graham Dixonin kanssa saimme hänet lopulta kiinni ja kävelimme Malcolmin kanssa kyyryssä takaisin kuuluttamispaikalleni. Kokeilimme luurien vaihtamista ja paria uutta numeroa. Mitään ei edelleenkään tapahtunut. Ensimmäinen teos loppui, ja seuraavakin kuulutus oli hoidettava oman kännykkäni kautta. Kello oli 19.42.

Seuraava teos, Béla Bartókin Ihmeellinen mandariini käynnistyi. Kun ensimmäiset tahdit oli soitettu, luureista kuului viimein ”Can you hear me” – yhteys oli saatu! Nostimme peukut onnistumisen merkiksi pystyyn ja Malcolm hiipi takaisin omiin hommiinsa. Muutaman kerran piti Bartókin aikana hengittää syvään.

(Konsertin nauhoitus on pian kuunneltavissa YLE Areenassa, jonne pääsee myös YLE Radio 1:n sivujen kautta.)

Illasta muodostui hieno kokonaisuus syvällisiä klassisen musiikin elämyksiä ja riemullisia yhteisyyden kokemuksia. Promien viimeisen illan patrioottisia tunnelmia on myös kritisoitu, mutta mielestäni tunnelma meni enemmän karnevaalin kuin kansallisen uhmakkuuden puolelle. Vai mitä olisi sanottava sopraano Susan Bullockista, joka tuli esittämään klassikon ”Rule, Britannia” välkkyvässä pahvihaarniskassa? Eri kansojen lippujen liehutus toi mieleen Euroviisut.

Proms-festivaali vuonna 2012

Vuoden 2012 Proms-festivaalin ohjelma julkistetaan vasta huhtikuussa, mutta minulle vuodettiin siitä jo kiinnostava yksityiskohta: Daniel Barenboimin johtama West-Eastern Divan -orkesteri saapuu vierailulle ja soittaa kaikki Beethovenin sinfoniat. Yhdeksännen sinfonian esitys tulee olemaan osa Lontoon olympialaisten ohjelmaa.

Olympialaisten järjestelyt tulevat hankaloittamaan festivaalia paljon. Liikennejärjestelyjen takia monet soitinkuljetukset on hoidettava aamuyöllä. Nähtäväksi jää, ovatko olympialaisten vieraat innostuneita käymään vapaailtoinaan Royal Albert Hallissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti