maanantai 26. syyskuuta 2011

Musiikkielämys Händelin harjoitushuoneessa


Lontoon Brook Street. Handel House on valkoinen talo vasemmalla.

Georg Friedrich Händel (1685–1759) oli yksi aikansa varakkaimmista säveltäjistä. Siitä huolimatta hänen kotinsa Lontoossa sijaitsi Brook Streetillä, joka oli vielä 1700-luvulla vaatimatonta aluetta. Nykyään Händelin koti toimii museona ja alueestakin on tullut yksi kaupungin kalleimmista.

Museon keskipiste on Händelin makuuhuone, jossa on suuri pylvässänky tummanpunaisine vuodevaatteineen, muutama piironki sekä yöastia. Vaatimattoman oloisessa makuuhuoneessa Händel nukkui, peseytyi ja sävelsi 36 vuoden ajan. Hän eli melko eristäytynyttä elämää ja työskenteli ankarasti. Vanhemmiten säveltäjää vaivasi näön katoaminen. Saattaa olla, että Händel myös kuoli täällä 14.4.1759. Uloskäynnille johtavassa viereisessä huoneessa asui Händelin palvelija Peter le Blond, joka muun muassa auttoi säveltäjää pukeutumisessa.

Museon toisessa kerroksessa sijaitsee Händelin harjoitushuone, jossa säveltäjä harjoitutti oopperakohtauksia ja kiroili laulajille usealla kielellä. Huone on hyvin koruton ja vain nykyaikaisen keskiluokkaisen kaupunkiolohuoneen kokoinen. Ikkunat antavat kadulle, jolla nykyään virtaa vilkas autoliikenne.

Harjoitushuonetta käytetään edelleen muusikoiden työskentelytilana. Vierailuni aikana cembalon ääreen istahti Simon Parry, joka alkoi soittaa pikkukappaleita sieltä täältä kuluneesta nuottikirjasta. Väliin hän mielestään erehtyi jonkin ornamentin muotoilussa, tuhisi ja sihautti anteeksipyynnön meille kolmelle kuulijalle. Ikkunoiden takana kohisi autoliikenne, sisällä huoneessa rapisi cembalo. Vuosisatojen takaisten sävelten kuuntelemisesta tiivistyi jonkinlainen pyhyyden kokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti