torstai 29. syyskuuta 2011

Miten jäljitellä Downton Abbeyn illallisia?

Brittilehti The Mail on Sunday antoi (18.9.2011) vinkkejä siitä, miten voi jäljitellä tv-sarja Downton Abbeyn ylellisiä aterioita. Sarjan toinen tuotantokausi tapahtuu sota-aikana, mutta siitä huolimatta illallisilla nähdään jälleen hopea-astioita, ylellisiä tekstiileitä ja hienoja ruoka-annoksia.

Edwardiaanisena aikana suurta huomiota kiinnitettiin istumajärjestykseen. Tv-sarjan Lordi Grantham istuu pöydän keskellä, paikalla, jota kutsuttiin nimellä ”hot seat”, koska se sijaitsi lähimpänä takkaa. Tärkeimmät vieraat plaseerattiin hot seatin lähelle.

Hopeapidikkeissä olevat pikkuiset ruokalistat oli käsin kirjoitettu ranskaksi. Suosittuja alkuruokia olivat vesikrassikeitto tai kampela, jota seurasivat kaniini tai vasikanpaisti. Pääruoka saattoi olla nautaa tai kinkkua. Jälkiruokana nautitiin marenkia tai hyytelöä, ja ateria päättyi juustoihin.

Palvelijoille oli hyötyä pituudesta. Pitkät palvelijat tekivät paremman vaikutuksen ja he pystyivät tarjoilemaan vaivattomammin. Suositeltuna pituutena pidettiin kuutta jalkaa (1,83 m). Lyhyt ”footman” saattoi ansaita 30 puntaa vuodessa, kun pidemmälle maksettiin kymmenen puntaa enemmän.

Downton Abbeyn kuvausten aikaan pohdittiin ankarasti sitä, mitä ruokalajeja sotienvälisenä aikana syötiin sormin ja mitä ei. Sormin syötäviin kuuluivat ainakin hedelmät. Tahriintuneet kädet puhdistettiin vesikulhoissa ja kuivattiin lautasliinoihin. Parsan syömistavasta tv-ryhmä ei saanut selkoa, joten ne päätettiin pilkkoa pieniksi ja syödä vihreiden papujen tavoin haarukalla.

Pöytä koristettiin oman ruusutarhan kukilla, joista suosituimmat värit olivat vaalenpunainen, valkoinen ja keltainen. Kahdeksanmetrisiä pöytäliinoja piti kuvauksissa käyttää säästeliäästi, sillä näyttelijöillä oli tapana läikyttää niille ruokia ja juomia.

2 kommenttia:

  1. Suosittelen DVD:tä Treats from the Edwardian house, jossa annetaan käytännöllisiä vienkkejä ensisajan luksuksen tuomisesta nykyelämään.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä - sen voisi antaa lahjaksi parille tuttavalle.

    VastaaPoista