keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Kirje pikkuveljelle I

Caspita hyvä,

kiitos vielä mukavista yhteisistä hetkistä elokuisessa Helsingissä! Toivottavasti opintosi Edinburghissa jatkuvat yhtä suurella menestyksellä kuin tähänkin asti.

Olit ensimmäisenä lukuvuotena edistynyt tavattoman paljon. Mielessäni on vieläkin kommentti, jonka esitit nähtyämme Christoph Schlingensiefin elokuvan. Elokuvan päätyttyä huomautin, että keskivaiheilta olisi voinut leikata kymmenisen minuuttia pois. Vastasit ovela ilme kasvoillasi: ”Oli varmaankin tarkoitus, että katsoja kyllästyy omaan nauruunsa.” Vielä kotiin palattuani mietin sanomaasi. Olinko todella kyllästynyt omaan nauruuni?

Sivalluksesi on muuttanut käsitystäni taiteilijoista. Aloin vielä samana iltana kuunnella monia tylsinä pitämiäni sävelteoksia. Saatuani Gustav Mahlerin toisen sinfonian ja viinipullon päätökseen, nukahdin. Seuraavana iltapäivänä jatkoin Béla Bartókin jousikvartetoilla. Malinkonia ja pääkipu tekivät niiden kuuntelusta jälleen lähestulkoon mahdotonta. Olisiko Bartók halunnut tylsistyttää kuulijansa?

Mainittujen teosten tutkiminen on vielä kesken, mutta kunhan saan niistä kirjoittamani esseen valmiiksi, lähetän sen sinulle heti kommentoitavaksi. Olen tosin juuri nyt pitkästynyt sen kirjoittamiseen.
Miten muuten kuuluu? Toivottavasti nuohoojista ei ole ollut enää vaivaa. Voi hyvin ja kirjoittele.

Parhain terveisin
Janne

Janne Koskinen toimittaa Hienostelua-ohjelmasarjaa YLE Radio 1:een. Ohjelma kuullaan tiistaisin klo 10, uusintana lauantaisin klo 9.05.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti